Novopečeni vozači oprez – zbog netačnih informacija možete biti kažnjeni

127

Poslednjih nedelja pojavile su se brojne netačne informacije koje mnoge novopečene vozače dovode u zabludu i rizik da zbog toga budu kažnjeni.

Činjenica je da je zbog brojnih izmena, dopuna i odlaganja situacija postala zaista konfuzna.

Na mnogo mesta ste mogli da pročitate ili čujete da ograničenje po pitanju snage počinje da važi tek od septembra ove godine. To nije tačno.  Ograničenje po pitanju snage važi još od prošle godine.  Dakle – vozači sa probnom vozačkom ne smeju da voze kola sa motorom jačim od 80 kW ili 109 KS. Nikakvog odlaganja nema.

Postoji izuzetak samo ukoliko je vozač sa probnom dozvolom pod nadzorom člana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

Pored toga, sa probnom vozačkom ne smete da vozite od 23:00 do 06:00. Ako ste čuli ili pročitali da je ograničenje i dalje do 05:00 ujutro – to nije tačno. Ograničenje je do 6 sati ujutro.

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da vozi brzinom većom  i to  na autoputu od 110 km/h,  na motoputu 90 km/h,  a na ostalim putevima brzinom većom od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće.

Što se tiče alkohola u krvi tu postoji nulta tolerancija, odnosno vozač sa probnom dozvolom ne sme da ima alkohol u krvi.

Sa probnom vozačkom ne smete da koristite telefon čak ni uz pomoć „hands free“ uređaja.

Maloletni vozači sa probnom dozvolom imaju i dodatna ograničenja.

Naime, početnici koji su položili pre 18. godine, odnosno još uvek nisu punoletni ne smeju da voze bez nadzora osobe koja ima dozvolu najmanje 5 godina. Dakle, sve dok ne napune 18. godina, sa njima u automobilu mora da bude neko ko ima vozačku dozvolu B kategorije minimum 5 godina.

Pored toga, ne smeju u kolima da prevoze više od tri osobe, uključujući i osobu koja vrši nadzor.

Naime, konfuzija je nastala  zbog toga što se nova pravila, koja će stupiti na snagu od septembra, odnose samo na to da će novi vozači probnu vozačku dozvolu morati da nose do 21. godine ili najmanje 2 godine.

Stoga je došlo do pogrešnog tumačenja da se odlažu i neka od ograničenja koja donosi probna vozačka.

Ponavljamo – sva ostala pravila i ograničenja koja se ne odnose na dužinu obaveze nošenja probne vozačke već važe i u primeni su od prošle godine.

Izvor polovniautomobil.com
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...