Stefanović o borbi protiv korupcije: Nema onog ko je zaštićen ni partijskom knjižicom, ni društvenim statusom

29

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Nišu da rezultati ostvareni od početka primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije pokazuju da u Srbiji nema zaštićenih i da je država odlučna da stane na put svakoj vrsti korupcije.

„Mi danas imamo suštinu, a to je da je država prepoznala potrebu da se bori protiv korupcije sistemski, svaki slučaj se procesuira, nema onog ko je zaštićen ni partijskom knjižicom, ni društvenim statusom ni bogatstvom. Nema čekanja da neko postane bivši rukovodilac da bi se protiv njega vodila istraga“, istakao je Stefanović na antikorucijskom forumu „Godinu dana od primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije“.

Stefanović je naveo da su policija, tužilaštva i sudovi pokazali da se bore protiv korupcije i u svojim redovima.

Stefanović o nastavku saradnje srpske i fransuske policije u borbi protiv organizovanog kriminala

„Važno je da same institucije, koje se bore protiv korupcije, građanima pokažu da su one pre svega čiste, da su zaposleni u njima ispravni i da mogu da budu predvodnici borbe protiv korupcije“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, u borbi protiv korupcije neophodno je sistemsko, zajedničko delovanje svih državnih institucija, jer samo tako možemo doći do ozbiljnih rezultata. On je kao primer uspešnih zakonskih rešenja u borbi protiv korupcije naveo Zakon o javnim nabavkama koji je donet 2012. godine.

„Država je tada prepoznala da se kroz sistem javnih nabavki jedan deo novca odliva u korupciju. Bilo je potrebno to priznati i naći načina da se to popravi, tako da ne zaustavite sistem nabavki i time ugrozite ekonomiju zemlje, a istovremeno na ozbiljan način pokažete da takva vrsta korupcije neće biti dozvoljena“, rekao je Stefanović, dodajući da će najavljeni Zakon o poreklu imovine biti još jedan iskorak više u borbi protiv korupcije.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...