Naučnica iz tima koji nam je doneo sliku crne rupe: „Apsolutno nisam mogla da verujem!“

Njen algoritam je bio jedan od ključnih, ali ona kaže da je u pitanju bio timski rad

101

Tim naučnika iz celog sveta pružio je čovečanstvu nešto što nijedan pripadnik ljudskog roda do sada nije video: sliku crne rupe. Ovo je proizvod globalne kolaboracije u kojoj su naučnici iz celog sveta spojili slike raznih teleskopa virtuelno da bi napravili jedan teleskop, veličine zemlje.

Period opservacije dešavao se u aprilu 2017. godine, a od tada su prošle tačno dve godine da se obrade svi podaci da bi se konačno dobila fotografija ogromne crne rupe.

Uskoro nam slede razni dokumentarci i izložbe o teleskopu znanom kao Horizont događaja (Event Horizon Telescope – EHT). Smithsonian channel pravi dokumentarac Black Hole Hunters (Lovci na crne rupe), koji prati tim naučnika koji su radili na teleskopu.

Pre nego što taj dokumentarac ugleda svetlo dana, Newsweeek je intervjuisao Katie Bouman, 29-godišnju računarsku naučnicu koja je razvila jedan od algoritama korišćenih u dekodiranju podataka. Ona je u intervjuu pričala šta dobijanje slike crne rupe znači.

Ali, prvo – šta je to crna rupa?

„Crna rupa je singularnost, mesto u kome se materija urušila u beskonačno malu tačku u prostoru. Gravitacija oko crne rupe je toliko jaka da kad dođete u njeno polje, ništa ne može da joj pobegne. Čak ni svetlost. Vreli gas oko nje je zagrejan do nekoliko stotina milijardi stepeni i jako svetli.

Predviđalo se da će ekstremna gravitacija oko supermasivne crne rupe dovesti do toga da se svetlo od ovog gasa iskrivi i savije u prsten svetlosti, ono što mi popularno zovemo ‚senka‘ crne rupe. Ovaj prsten je potpis horizonta događaja crne rupe. Ajnštajnove jednačine opšteg relativiteta predvidele su veličinu i oblik ovog prstena. Tako da sama fotografija crne rupe ne bi bila samo spektakularna, već bi nam pomogla da verifikujemo i potvrdimo da li ti računi opstaju u ekstremnim uslovima oko crne rupe, gde bi se inače najlakše slomili“, objašnjava Boumanova.

Kako je počeo projekat EHT?

„Jedan od mojih kolega na ovom projektu, Jonathan Weintroub vam može preneti rezime: ‚Tehnika veoma dugačke osnovne interferometrije (Very Long Baseline Interferoometry – VLBI) razvijena je pre više od 50 godina, ali na dužim talasnim dužinama. Sredinom devedesetih i u prvim godinama 21. veka tehnologija risivera i snimanja omogućila nam je prvi VLBI talasne dužine jednog milimetra, uključujući i pionirsko otkriće SgrA (Sagitarius A, crnu rupu u centru galaksije Mlečni put), koju su zajednički razvili Francuska i Španija na razdaljini od oko 600 kilometara. Pošto su nam sad ovako male talasne dužine bile dostupne, jedna mala i skromno finansirana grupa shvatila je da bi VLBI teleskop od milimetra talasne dužine koji se prostire po Zemlji mogao da reši nikada do sada neviđenu senku najveće crne rupe viđene sa Zemlje.

Uz ovu misiju, neformalno oformljeni tim razvio je mašineriju potrebnu za ovakvu opservaciju. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja prva razmera horizonta događaja otkrivena je iznad šuma na osovnoj liniji od oko 4.500 kilometara između Maunakee, Havaja i planine Graham u Arizoni, godine 2007. Kada je to otkriće otklonilo rizik, uključili su se i drugi teleskopi za EHT VLBI i priključivali su se narednih godina, tako da je 2014. zvanično osnovana EHT kolaboracija‘“.

Šta ste očekivali da vidite?

„Ako je Ajnštajn bio u pravu, očekivali smo da vidim prsten svetlosti koji je napravilo gravitaciono iskrivljenje gasa oko crne rupe. Ovaj gas koji se vrti u grupi bi bio pojačan Doplerovim efektom, tako da bi prsten delovao svetlije u oblasti u kojoj se kreće ka nama. Ako bi se Opšti relativitet razbio oko granica crne rupe, mogli smo da vidimo bitno drugačije veličine prstenova, drugačije oblike, odnosno odsustvo bilo čega“.

Da li vas je nešto iznenadilo?

„Iako smo znali da je najbolje moguće rešenje da vidimo ovaj savršeni prsten, ja nisam mogla da verujem, apsolutno nisam mogla da verujem. Razvili smo i testirali naše algoritme godinama na podacima koji bi imitirali one od EHT-a, ali smo se ipak iznenadili podacima. Kada sam na kompjuterskom programu koji sam napisala pritisnula naredbu ‚GO‘ i odmah videla kako prsten ulazi u fokus po prvi put, bila sam zapanjena i vrlo uzbuđena. Pripremali smo se godinama, ali je i pored toga bilo prelako! Bio je to nezaboravan trenutak“, rekla je Boumanova za Newsweek.

Ona je na Facebooku napisala da je jako uzbuđena zbog svega, ali je i skrenula pažnju sa sebe na ceo tim.

„Nije jedan algoritam, niti jedna osoba napravila ovu sliku. Za nju je bio potreban čudesan talenat tima naučnika iz celog sveta i godine vrednog rada da bismo razvili instrumente, obradili podatke, metode za slike i tehnike analize – sve što je bilo potrebno da se izvede ovaj naizgled nemogući poduhvat. Zaista mi je bila čast i imam mnogo sreće što sam imala priliku da radim sa svima vama“, napisala je ona.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...