SAD traži izručenje Asanža; VB: Neće biti izručen ako…

89

LONDON – Sjedinjene Američke Države zatražile su danas izručenje osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, saopštila je britanska policija, pošto su ga njeni propadnici uhapsili u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž se pojavio pred sudom u Vestminsteru pošto je izveden iz ambasade Ekvadora i uhapšen zbog kršenja uslova za kauciju pre skoro sedam godina, kada je naloženo njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, prenosi Rojters.

Britanski sudija, zadužen za slučaj osnivača Vikiliksa, Majkl Snou rekao je da će Asanž ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtev SAD za njegovo izručenje.

Velika Britanija saopštila je da neće izručiti osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, Sjedinjenim Američkim Državama, ako mu tamo preti smrtna kazna, izjavio je danas britanski ministar za evrposke poslove, Alan Dankan.

Asanž izgleda neprepoznatljivo: Objavljen snimak hapšenja osnivača Vikiliksa (VIDEO)

„To je naša politika u svim okolnostima, tako da se podjednako odnosi se i na Asanža i on neće biti izručen ako će se suočiti sa smrtnom kaznom“, rekao je Dankan za Skaj Njuz, a prenosi Rojters.

Američki tužioci danas su saopštili da su protiv Asanža podigli optužnicu da je, zajedno sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening, kovao zaveru u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine.

Osnivač Vikiliksa, koji je danas uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu,  nakon što mu je ukinut azil, suočava se sa kaznom od najviše pet godina zatvora, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...