Vanredna kontrola i disciplinski postupak u Kliničkom centru, izvinili se pacijentu

282

Zaštitnik građana je utvrdio da je Klinički centar Vojvodine narušio pravo pacijenta na poverljivost podataka o njegovom zdravstvenom stanju, jer je na temperaturno-terapijskoj-dijetetskoj listi velikim crvenim slovima upisano „HIV“.

U saopštenju Zaštitnika se navodi da je na kršenje ljudskih prava u KCV, početkom aprila ukazala Unija organizacija Srbije, koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS.

U postupku kontrole Zaštitnika građana utvrđeno je da se na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma i Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju KCV takav natpis nalazio na krevetu pacijenta, naočigled svih drugih koji su se nalazili u toj bolničkoj sobi ili su u nju ulazili.

Direktorka KCV, posle sprovedene vanredne unutrašnje kontrole, pokrenula je disciplinski postupak protiv osoba odgovornih za propust u zaštiti poverljivih podataka o ličnosti.

Zdravstvena ustanova zamenila je zdravstvenu listu i izvinila se pacijentu.

Zaštitnik građana je ukazao da osobe koje žive s HIV-om imaju pravo na privatnost i zdravstvenu zaštitu, da je posebna odgovornost svih zaposlenih u javnim službama, a pre svega u zdravstvenim ustanovama u domenu uklanjanja predrasuda i suzbijanja straha prema osobama koje žive sa HIV-om.

Javno-zdravstvene mere u pogledu zdravstvene zaštite moraju se temeljiti na naučnim saznanjima o prenošenju HIV-a, a ne na pretpostavkama, spekulacijama i strahu, poručuje se u saopštenju Zaštitnika Zorana Pašalića.

Predstavnici institucije Zaštitnika građana u razgovoru sa zaposlenima KCV došli su do zaključka da je potrebna reedukacija medicinskog osoblja o Zakonu o pravima pacijenta.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...