Ovaj grad u Srbiji ima više studenata nego stanovnika

50

BLACE – Akademiju strukovnih studija u Blacu pohađa oko 5 hiljada studenata, koji u najmanju topličku opštinu dolaze iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Makedonije. Istražujemo u kakvim uslovima pohađaju nastavu i da li Blace s pravom nosi epitet „opštine mladih“, jer ima veći broj studenata nego stanovnika.

Emilija Simionović iz Niša, pre tri godine upisala je akademiju strukovnih studija u Blacu, smer računovodstvo i finansije i nije se pokajala.

„Prednosti male sredine su te što su te što se ljudi međusobno znaju, upućeni su jedni na druge i lakše sarađuju“, kaže Emilija Simionović, studentkinja iz Niša. .

„Stekao sam nova prijateljstva ovde u Blacu u volim svoje studentske dane zato što su super“, navodi Aleksa Milovanović, student iz Niša.

Škola mnogo znači i meštanima, koji kažu da je ovo malo mesto oživelo dolaskom studenata iz svih krajeva naše zemlje i da je sve više mladih blačana koji ovde nastavljaju školovanje.

„To je velika prednost za budžet naravno. Drago mi je što mogu da steknem visoko zvanje i drago mije što studiram smer što meni odgovara“, kaže Jelena Crnogorac, studentkinja iz Blaca.

Akademija je članica Evropske asocijacije primenjenih studija i radi po istom nastavnom programu kao i akademije u Bugarskoj i Nemačkoj.

„Škola raspolaže sa resursima ljudskim, prostornim i svim ostalim resursima i sa atraktivnim studentskim programima. To potvrđuje i činjenica da je prošla 3 kruga akreditacije sa druge strane Blace je sredina u kojoj postoji studentski dom, postoji i studentski restoran tako da Blace predstavlja veoma dobro okruženje za život i rad studenata“, objašnjava Nenad Jovanović, profesor Akademije poslovnih škola u Blacu.

Pored osnovnih studija, gde postoji pet smerova, od prošle godine studenti mogu da upišu i specijalističke studije.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...