Patrijarh Irinej u višednevnoj poseti na Kosovu i Metohiji (VIDEO)

54

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej stigao je u petak uveče u Pećku Patrijaršiju na Kosovu i Metohiji gde ga je dočekao Episkop raško-prizrenski Teodosije zajedno sa Igumanijom Pećke Patrijaršije mati Haritinom i sestrinstvom Manastira.

Patrijarh Irinej je u subotu u 8 sati služio Svetu arhijerejsku Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji nakon čega će dočekivati vernike koji će doći da se poklone ovoj drevnoj srpskoj svetinji.

Patrijarh je u subotu posetio i zgradu Mitropolije u Peći nakon čega će otići u Manastir Visoki Dečani gde će ga dočekati Iguman Manastira otac Sava Janjić sa bratstvom.

Patrijarh Irinej će u Visokim Dečanima služiti večernje Bogosluženje.

Narednih dana Patrijarh srpski posetiće brojna povratnička sela na Kosovu i Metohiji, Srbe koji žive u enklavama i služiće Liturgije u najvećim srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji.

Kossev podseća da ova poseta nije bila najavljena u medijima.

Portal podseća da je patrijarh poslednji put na KiM boravio u oktobru prošle godine, kada je rekao:

„Nikakva podela. Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce… Crkva nikada nije menjala svoj stav, njen je stav – tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar“.

Izvor TV Hram
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...