Cene u Srbiji: Neke snižene ispod proseka EU, ali mnoge i dalje iznad evropskih

144

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je postojanje jake konkurencije u interesu domaćih potrošača, javlja RTS.

„Srbija 63 odsto robe izvozi na tržište EU, a iz Unije dolazi više od 73 odsto ulaganja. Unija je donirala mnogo novca u tu oblast, što je vezano za pregovaračko poglavlje osam u pristupanju“, kaže Fabrici.

Uz podršku Evrope, u Komisiji za zaštitu konkurencije najavljuju formiranje centra za Zapadni Balkan.

„Ono što je danas rečeno, zaštita konkurencije je jedan bitan segment zemlje i ono što bih rekao, da je osnovna misija ove komisije životni standard građana“, kaže Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije.

Toj komisiji se pripisuje i deo zasluga za to što su u proteklih deset godina neke cene snižene ispod proseka Unije.

U pitanju su cene: odeće, obuće, saobraćajne opreme, zdravstvenih usluga, voća i povrća, restoranskih i hotelskih usluga, alkoholnih pića, obrazovanja.

Međutim, mnoge cene i dalje su iznad evropskih.

„Izdvajaju se cene komunikacionih usluga, kao i cene kućnih uređaja, transportnih i audio-vizuelnih uređaja, gde postoji prostor za ispitivanje konkurencije“, kaže Snežana Petrović, predsednica Odbora za razvoj i trgovinu Skupštine Srbije.

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji radi 13 godina, sa zadatkom borbe protiv kartela, kažnjavanja zloupotrebe dominantnog položaja firmi, pa i analize odluke sudova.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...