Ištvan Pastor reagovao na izjavu Sergeja Trifunovića

1.110

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je za RTS da je zabezeknut nastupom Sergeja Trifunovića na jučerašnjem skupu u glavnom gradu.

Mi ostajemo na svojoj zemlji, ostajemo verni svojoj tradiciji, svojim komšijama i želimo da gradimo jednu budućnost koja je dostojna čoveka, kaže Pastor.

Vulin o govoru Sergeja na protestu: Nemojte nikada ni da pomislite da je Trifunović Srbija

Povodom jučerašnjeg protesta „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“ u Beogradu i govora Sergeja Trifunovića, lidera Pokreta slobodnih građana, u kome je pomenuo doseljavanje Mađara u Srbiju, reagovao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine.

Pastor je za RTS rekao da je zabezeknut nastupom Sergeja Trifunovića na jučerašnjem skupu u glavnom gradu.

Udruženje: Trifunović uvredio porodice kosmetskih žrtava

Ne znam da li je reč o šovinizmu, ksenofobiji, ili o gluposti, navodi Pastor.

„Mislim da je (Sergej Trifunović) uspeo da pokaže svoje pravo lice, da je krajnje vreme da primeni poznato pravilo da se šusterski kalfa vrati u šusteraj! Šire posmatrajući, mislim da ne može da povredi i ponizi, ni da žigoše vojvođansku mađarsku zajednicu. Pokušavali su to veći politički ‘macani’ u prethodnom vremenskom periodu, nisu, uspeli, neće uspeti ni on, kao politički ‘cverglan’ (petlić)“, navodi predsednik SVM.

Pastor naglašava da Sergeju Trifunoviću i drugima koji toliko znaju o prošlosti kao on, treba reći da su Mađari na ovaj prostor došli pre 1.100 godina.

„Nije ih Vučić doveo, ali neće ih oterati ni Sergej Trifunović. Mi ostajemo na svojoj zemlji, ostajemo verni svojoj tradiciji, svojim komšijama i želimo da gradimo jednu budućnost koja je dostojna čoveka“, kaže Pastor.

Govoreći o protestima građana i dela opozicije, predsednik Skupštine Vojvodine ističe da je civilizacijsko, demokratsko pravo da svako bude nezadovoljan i da tom nezadovoljstvu da glas.

Vesić: A šta drugo da očekujemo od Trifunovića?

„To uključuje mogućnost okupljanja na trgovima, kao što je to bilo juče u Beogradu, ali mislim da oni koji nisu zadovoljni, koji imaju nameru da sruše vlast, pre svega treba da naprave reda u sopstvenom dvorištu. Vreme je da se promeni opozicija, to je bitno za Srbiju. Važno je da Srbija ima normalnu opoziciju, to je element parlamentarne demokratije, ali ubeđen sam da Srbija zaslužuje bolju opoziciju nego što je to danas“, zaključio je Pastor.

Izvor RTS.RS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...