Brnabić: Do kraja meseca građevinske dozvole za izgradnju deonice Turskog toka kroz Srbiju

101

Srbija je krenula u pripremne radove za izgradnju deonice Turskog toka kroz Srbiju, a do kraja meseca biće izdate i građevinske dozvole, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je nakon sednice dve vlade, srpske i mađarske, na konferenciji za novinare u Subotici rekla da nakon izdavanja građevinskih dozvola sledi i zvanično otvaranje radova na izgradnji deonice Turskog toka kroz Srbiju.

“Mi smo već krenuli u pripremne radove, tako da ćemo do kraja ovog meseca izdati i građevinske dozvole za prve dve deonice”, rekla je Brnabić.

Gasovod će ići od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, dužinom od 403 kilometara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Subotici, nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, da je zaključeno da bi dve zemlje trebalo da počnu da rade na sveobuhvatnom ugovoru o strateškom partnerstvu.

„Pravo je vreme za to. Ako neke zemlje treba da imaju takav ugovor, o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, onda su to svakako Srbija i Mađarska i na tome ćemo raditi u narednom periodu“, rekla je Brnabić u obraćanju novinarima.

Brnabić je izrazila veliku zahvalnost Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije, na balansiranom stavu prema pitanju Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini u toj zemlji.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/

Uputila je zahvalnost mađarskom kolegi i na, kako je rekla, velikom doprinosu očuvanja srpske kulturne baštine u Mađarskoj i unapređenju prava i sloboda srpske nacionalne manjine u toj zemlji.

Prenela je i da su joj predstavnici Srba u Mađarskoj rekli da mogu samo u superlativu da govore o onome što tamošnja vlada radi za našu nacionalnu manjinu, koja je prošle godine dobila dodatnih 3,2 miliona evra za programe podrške očuvanja srpsko jezika, škola crvke i klturno istorijske baštine.

Ona je istakla i da postoji odlična saradnja države Srbije sa Nacionalnim savetom Mađarske nacionalne manjine.

„Oni su naš veliki partner, čak i kada je reč o saradnji sa ostalim savetima nacionalnih manjima i hvala im na tome“, podvukla je premijerka.

To je, kaže, još jedan pokazatelj kako tteba da izgledaju dobrosusedski odnosi i međusobno uvažavanje i poštovanje.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/

„Hvala Mađarskoj na podršci i iskrenom odnosi i velikom prijateljstvu prema Srbiji“, poručila je Brnabić.

Brnabić: Ove i sledeće godine radićemo na rešavanju gužvi na graničnim prelazima sa Madjarskom

Ana Brnabić je na konferenciji za novinare posle sednice dve vlade rekla da je predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban pozvao da sednu timovi Srbije i Mađarske i urade sve što je potrebno da bi se taj problem rešio i uradi šta je neophodno, da se izgrade novi prelazi i rekonstruišu i prošire postojeći.

„Odnosi dve zemlje su odlični ali ako građani čekaju satima na prelazima onda za obične gradjane i njihov svakodnevni život to poboljšanje naše saradnje nije evidentno“, rekla je Brnabić.

Izvor Tanjug, Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...