Klačar: Realnije da budu redovni izbori sledeće godine, nego vanredni u junu

104

Na sutrašnjoj sednici najšireg rukovodstva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) većina članova biće za vanredne izbore, ali odluka će biti na predsedniku stranke Aleksandru Vučiću, tako da je realnije da budu redovni izbori sledeće godine, nego vanredni u junu, ocenio je danas Bojan Klačar iz CESID-a.

Vrh Srpske napredne stranke sutra seda za sto, evo šta će tražiti od Vučića

On je za TV Prvu rekao da će na sutrašnjoj sednici biti uključeni svi oni koji u SNS-u nešto znače, ali da ne treba očekivati da će sutrašnji dan biti „dan D“.

„Može se očekivati da mi sutra ne dobijemo odgovor da li će biti vanrednih izbora“, rekao je Klačar za TV Prvu.

Razgovori mogu da se vode na dva načina, u Parlamentu, što u ovom trenutku odgovara vlasti, objašnjava Klačar i dodaje da drugi način jeste da se napravi neka posebna vrsta dijaloga na nekom okruglom stolu gde bi seli predstavnici opozicije i vlasti.

O zahtevima koje je opozicija iznela na protestu u subotu, on kaže da su zahtevi drugačiji nego što su bili ranije, da su raniji zahtevi bili ostavka državnog vrha i ti zahtevi nisu bili realni.

„Zahtevi vezanih za REM i RTS su specifični, jer se članovi REM-a biraju pod određenim zakonskim uslovima, a što se RTS-a tiče, to je veoma klizav teren, jer se zahtev automatski odnosi na uređivačku politiku“, dodaje Klačar.

Zapravo sve ove zahteve treba razmatrati u kontekstu moguće platforme za razgovor, dodaje Klačar i objašnjava da bi ta platforma bila promenljiva kategorija uz pomoć koje bi moglo da se organizuje okrugli sto gde bi seli vlast i opozicija.

„Rok do sledeće subote se ne može ispuniti, prve reakcije koje smo videli od vlasti su da takvog razgovora neće biti, međutim vandredni izbori, ako budu, biće u junu, do tada može neka vrsta pregovora da se uspostavi , a ako bi bili redovni izbori sledeće godine, bilo bi sasvim realno da se neka od ovih tema nađe na okruglom stolu „, zaključuje Klačar.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...