Nakon susreta Tači tvituje o vizama, Han o taksama (FOTO)

99

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da su građani Kosova počeli da gube strpljenje čekajući liberalizaciju viza i da nedostatak jasne perspektive u integraciji Zapadnog Balkana stvara prostor za opasne antievropske ideologije.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta Tači je sa komesarom za proširenje i dobrosusedske odnose Johanesom Hanom razgovarao o liberalizaciji viza, dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i o perspektivi učlanjenja Kosova i država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Građani Kosova, kao proevropski narod, počeli su da gube strpljenje. Odluka o vizama ove godine i posvećenost novoj dinamici evropskih integracija, vratiće izgubljeno poverenje u EU“, rekao je kosovski predsednik.

Na sastanku se razgovaralo i o neophodnosti prevazilaženja nesuglasica između država Zapadnog Balkana i o potrebi postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije, kaže se u saopštenju Tačijevog kabineta.

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, napisao je na svom tviter nalogu da je sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom danas u Briselu razgovarao o potrebi ubrzanja procesa priključenja Prištine Evropskoj uniji.

„Izrazio sam suštinsku potrebu za brzom odlukom o liberalizaciji viznog režima za Kosovo i narednim odlučnim koracima za ispunjenje evropske agende“, napisao je Tači.

S druge strane, Han je na svom tviter nalogu napisao da je u razgovoru s Tačijem ponovo pozvao Prištinu da suspenduje kontraproduktivne sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije.

„Ponavljam poziciju EU da je kontraproduktivne tarife moraju bar biti suspendovane“, napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Prethodno se Tači sastao i sa predsednikom Evropske komisije Donaldom Tuskom.

Izvor Tanjug Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...