Niš: Građani videli šakale kod Aerodroma

88

Šakali su svoje stanište pronašli su u okolini naseljenih mesta u potrazi za hranom, a  moguće da ih ima i u okolini niškog Aerodroma, gde su ih građani i videli, potvrdio je  predsednik Lovačkog društva Niš Bratislav Ćirković.

Životinja koja je svaštojed, a osim sitnim životinjama hrani se i strvinom, poslednjih godina je, objašnjava Ćirković, invazivna vrsta.

Ona, u principu, nema prirodnog neprijatelja, jako se brzo širi i u poslednjim godinama je uglavnom invazivna vrsta i naseljava neke terene pogotovo pored velikih gradova, tamo gde ima obilja hrane kada se radi o sitnim vrstama divljači – pre svega fazana, zeca i jarebica.

„Znamo da naši tereni obiluju tim vrstama divljači, a pored toga je šakal i strvinar tako da se može naći i na smetlištima“, kaže Ćirković.

Međutim, uprkos tome što njihov urlik možda plaši ljude, građani nemaju razloga za brigu, uverava ovaj lovac.

„Jeste da malo ispušta čudne zvuke za ljudsko uvo i tako možda unosi neki strah. Kada se radi o domaćim životinjama možda može da bude opasan, ali samo tamo gde su skroz nezaštićene i u rubnim delovima naseljenih mesta. Ljudi nemaju potrebe da brinu“, dodao je Ćirković.

Broj šakala se, objašnjava, smanjuje i lovom, ali je problem i što se ova vrsta koti i tri puta za dve godine. Zato će, najavljuje, sa nadležnim državim institucijama raditi na ovom problemu.

Izvor Južne vesti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...