Šarčević: Krivičnog gonjenja nisu pošteđene ni poznate ličnosti koje šire lažne informacije o vakcinaciji

67

Poslednji godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” govori da roditelji u našoj zemlji imaju veći otpor prema vakcinaciji dece „ozloglašenom” MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole nego prema ostalim obaveznim pelcovanjima, piše Politika.

Lane je 91,8 odsto mališana predškolskog uzrasta primilo MMR vakcinu, dok je obuhvat iste populacije imunizacijom protiv difterije i tetanusa 94,6 odsto, a protiv dečje paralize 94,4 odsto. Ovo znači da do kraja 2018. godine više od osam odsto predškolaca nije imalo uredno popunjen vakcinalni karton, pa ne čudi onda što je na samom početku ovogodišnjeg upisa prvaka u osmoletke Mladen Šarčević, ministar prosvete, krenuo žestoko da upozorava roditelje na sankcije koje im sleduju ukoliko do 1. septembra ne pelcuju decu.

Naglasio je da prvaci moraju krenuti u osnovnu školu, koja je zakonom obavezna, ali da to važi i za imunizaciju, pa „država neće biti blagonaklona” prema roditeljima koji je izbegavaju. U javnosti već neko vreme ministar podseća i na krajnju meru – izuzeće deteta iz porodice.

On je za „Politiku”, ipak, naglasio da ne treba preterivati u isticanju krajnje sankcije, jer se novčane kazne izriču uveliko i da je siguran da će ta akcija doneti odlične rezultate. Ministar ističe da je već 150 roditelja novčano kažnjeno.

„U slučajevima gde se roditelji baš zainate u odbijanju vakcinacije, ići će se i dalje, kao i u nekim inostranim zemljama, sve do izuzeća mališana iz porodice, ali to će biti u ekstremnim situacijama gde su uz to roditelji, na primer, narkomani. Ne znam koliko novčanih kazni prethodi izuzeću deteta, ali znam da krivičnog gonjenja nisu pošteđene i javne ličnosti koje šire lažne informacije o vakcinaciji, kao što su Jelena Karleuša, Mirjana Bobić Mojsilović i Maja Volk“, napominje Šarčević i dodaje da „ne bi više raspravljao o tome šta će pravosuđe da radi”.

Kažnjavanje roditelja u Beogradu zbog nevakcinisanja dece

A kako će da delaju u osmoletkama ako im se, uprkos svim upozorenjima ministra, na početku naredne školske godine pojavi nevakcinisani prvak, nisu baš sasvim sigurni. Srećom, u većini škola tvrde da nisu ni morali lomiti koplja sa roditeljima u vezi s ovom zakonskom obavezom, jer su im dosad dolazili uredno vakcinisani prvaci.

Mladen Stevanović, direktor centralne beogradske OŠ „Kralj Petar Prvi”, ističe da u toku upisa oni dobijaju lekarsko uverenje na četiri strane u kojem piše da je dete spremno za polazak u školu i ne seća se da je na toj dokumentaciji ikada video napomenu da budući prvak nije vakcinisan. On dodaje da iz Ministarstva prosvete nisu dobili nikakvo uputstvo kako da postupaju ukoliko im na upis dođe uredno pregledan, ali neuredno pelcovan predškolac.

„Kontrolu vakcinalnog kartona obavlja nadležni dom zdravlja pre nego što izda potvrdu da je dete spremno za osmoletku. Nije na nama, već je na njima da to provere, opomenu roditelje i ako se oni protive vakcinaciji, obaveste nadležne službe. Osnovna škola je zakonska obaveza i moramo da primimo dete u nju. Događalo se da nam dođu mališani koji nisu pohađali obavezno predškolsko obrazovanje, pa smo ih opet upisivali u školu“, objašnjava Stevanović i ističe da se apsolutno zalaže za vakcinaciju, jer je ona u interesu opšteg zdravlja i dece.

Šarčević: Nećemo biti blagonakloni prema roditeljima, krajnja sankcija – izuzeće iz porodice

Dragan Resimić, direktor OŠ „Rajak Pavićević” u Bajinoj Bašti, kaže da se u dosadašnjoj praksi nije susreo sa roditeljima koji ne žele da vakcinišu budućeg prvaka.

„Imamo trenutno četiri uredno vakcinisana prvačka odeljenja. Ovo je mala sredina i homogena je. Nemamo, srećom, roditelja koji štrče po pitanju vakcinacije, koju podržavam. Moji rođaci iz Austrije, međutim, neće da vakcinišu svoju decu, kažu da se to kod njih masovno događa. Žalili su mi se da im država pravi ozbiljne probleme, ali da se nekako snalaze, jer pronađu doktore koji podržavaju njihov stav“, objašnjava Resimić i dodaje da će, ako u bajinobaštansku osmoletku dođe nevakcinisano dete, odmah angažovati pedagoga i pozvati na razgovor roditelje da probaju da ih ubede u bitnost vakcinacije.

Roditeljima za nevakcinisanje dece sud izricao ovakve kazne

Izvor Politika.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...