Sud je odlučio da penzioneri moraju Gradu da vrate novac, evo šta oni poručuju

216

Viši sud u Pančevu, koji je pre više od godinu dana drugostepenom presudom utvrdio da vršački penzioneri imaju pravo na povraćaj nezakonito uzimanog novca za samodoprinos za kanalizaciju, sada je preinačio tu presudu u korist Grada Vršca, na osnovu odluke Ustavnog suda.

To znači da svi penzioneri, koji su do sada naplatili potraživanja, moraju da vrate novac, uz sve pripadajuće troškove sudskog procesa.

Do ovog momenta gradu Vršcu prinudnom naplatom izvršeno je sa budžeta oko 90 miliona dinara, a naplatilo se ukupno 970 penzionera.

Penzioneri traže od države da im vrati penzije

Iz gradske uprave nekoliko puta su apelovali da postoji odluka Ustavnog suda koja govori u prilog tome da penzioneri neće moći da zadrže ovo što su dobili po osnovu samodoprinosa i da će ukoliko se prinudno naplate doći u situaciju da će morati gradu to da vrate.

Upravo se to i dogodilo, tokom prošle nedelje grad je primio nekoliko presuda koje se odnose na odluku 30-ak penzionera gde su presude preinačene i gde su penzioneri obavezani da vrate ono što su primili kao i troškove postupka.

Penzioneri moraju da vrate novac, sud preinačio odluku

Na primer, penzioner je dobio svojih 80.000, a za usluge advokata, veštaka i privatnih izvršitelja u njegovom postupku Grad je isplatio 250.000 dinara.

Kada bude došlo do novog izvršenja, on će iz svog džepa morati da plati svih 330.000, kao i troškove novog sudskog postupka.

Većina penzionera koji su uspeli da se naplate bili su iznenađeni.

„Mene niko nije obavestio, ja i nisam dobio pare, ali moja žena je dobila i ni nju niko nije obavestio ništa. Ja ću joj reći da ne vrati, nek je uhapse, nek ide u zatvor ali pare da vrati neće, neka oni gledaju šta će“, kaže penzioner Miloje Timotijević.

U gradskoj upravi kažu da se sada postavlja pitanje ko će vratiti taj novac u budžet grada Vršca, jer kako kažu to najverovatnije neće advokati koji su, kako tvrde doveli penzionere u zabludu da podnose tužbu protiv grada Vršca i da ne samo ulaze u neizvesne, skupe, rizične sporove nego i da krenu u prinudnu naplatu iako postoji odluka Ustavnog suda koja jasno govori o tome da nemaju pravo na povraćaj samodoprinosa.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa nekoliko vršačkih advokata koji zastupaju penzionere i nijedan od njih nije hteo da za RTS komentariše novonastalu situaciju. U gradskoj kući kažu da intenzivno traže rešenje za kompromis.

„Ono što je grad trenutno u situaciji da razmotri jeste mogućnost da odustane od dela troškova, u zakonskim okvirima i koliko to propisi dozvoljavaju da odustane od dela troškova koji se odnose na troškove postupka u onim predmetima koji nisu, do ovog momenta prinudno izvršeni, a odbijeni su od Višeg suda u Pančevu. Ja sam pozvala sva udruženja penzionera na teritoriji grada Vršca da u narednim danima sednemo za sto i razgovaramo o ovoj jednoj situaciji da vidimo i pronadjemo najbolje rešenje koje ih dodatno ne bi optertilo“, kaže gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Sa obzirom da advokati penzionera nisu hteli pred kamere, mi smo pitali jednoj od retkih vraščkih advokata zašto nije zastupao penzionere u sporu protiv grada.

„U vreme kada sam ja da kažem odustao od zastupanja klijenata odluka Ustavnog suda još uvek nije postojala, ali se ona mogla naslutiti jer je sve to propisano zakonom o ustavnom sudu i ja sam očekivao takav neki ishod na početku ovog pravnog spora između penzionera i grada Vršca, zbog toga ja sam i savetovao penzionerima da nemaju osnove i da ne bi trebalo da podnose tužbe i zato nisam ni prihvatao zastupanje u tom postupku. Ja bih posavetovao da penzioneri koji nisu dobili odluke odustanu od daljeg utuženja i da probaju da postignu dogovor sa gradom u vidu poravnanja da se otpišu troškovi postupka i da se na taj način spreči neka veća šteta“, navodi advokat Dragana Todorović.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...