U ovoj školi u Beogradu danas nema nastave, ovo je razlog

38

BEOGRAD – U prepodnevnoj smeni u OŠ „Ratko Mitrović“ danas nema nastave zbog – štrajka. Naime, nezadovoljni smenom bivše direktorke, ali i postavljanjem pre nekoliko dana novog vršioca dužnosti na ovu funkciju, zaposleni nastavnici su odlučili da stupe u štrajk.

Veliku podršku dobili su od roditelja koji su se u prepodnevnim časovima okupili ispred školskog dvorišta. Školu smo kontaktirali kako bi dobili više informacija, ali smo dobili kratak i koncizan odgovor „ništa ne možemo da kažemo“ uz spuštanje slušalice.

Iako je ministar prosvete Mladen Šarčević osudio ovaj štrajk i zaposlenima zapretio sankcijama, nastavnici su odlučili da ne drže nastavu, a roditelji će danas u 17.00 časova održati protestni skup ispred škole.

„Imenovan je v.d. direktor škole, a za postavljanje članova Školskog odbora nadležan je Grad i ne znam zašto to nije urađeno do sada. Inspektori će danas posetiti školu, a kolektiv nema pravo na totalnu obustavu nastave. Za dane kada ne budu radili neće imati dnevnicu. Ako obustava nastave potraje pet dana u kontituitetu, slede otkazi“,  rekao je za „Novosti“ ministar Šarčević.

Roditelji: Kriv je predsednik Školskog odbora

Svoje mišljenje o situaciji u školi imaju i roditelji.

„Rasplet situacije se u OŠ „Ratko Mitrović“ ni šest meseci posle smene bivše direktorke ne nazire. Mi organizujemo protest u znak podrške kolektivu, a uzrok tome je predsednik Školskog odbora koji je svojim (ne)činjenjem, manipulacijama ljudima i činjenicama i raznim mahinacijama školu doveo do potpune blokade. Ni činjenica da deo Školskog odbora nije pristao da učestvuje u nezakonitostima, ni otvoreno negodovanje roditelja i nastavnika, čak ni činjenica da je Školski odbor zbog nezakonitog rada rešenjem inspekcije razrešen, nije ga omela u nameri da ukloni vd direktora, koja nije pristala da bude marioneta i koja mu se otvoreno suprotstavila. U njenu sposobnost smo se svi uverili lako, jer je za šest meseci uradila više nego za prethodnih šest godina (vratila je dugogodišnja dugovanja škole, bez dodatnih prihoda, a počela je i da ulaže u popravku škole i u njen efikasniji rad). Ovim putem želimo da uputimo i apel ministru prosvete da ne zanemari činjenicu da je kolektiv apsolutnom većinom glasao za nju, i da je većina roditelja zadovoljna njenim dosadašnjim radom i angažovanjem, kao i to da je upis prvaka u toku, da sledi polaganje završnog ispita za osmake i da se bliži kraj školske godine te smatramo da je dolazak novog vršioca dužnosti, koji ne poznaje ni kolektiv ni situaciju u školi, niti ima iskustva u rukovodećim poslovima veoma štetan za sve“, napisali su roditelji u svom saopštenju.

Izvor Blic
Loading...