Sveštenik Nenad Ilić o reakcijama na njegovo pismo s protesa opozicije u subotu

151

BEOGRAD – Sveštenik Nenad Ilić, čije je pismo pročitano na protestima u subotu i jedan od prvih sveštenika SPC koji ih je javno podržao, rekao je da je posle toga dobio podršku velikog broja sveštenika i vernika.

Zvaničnih reakcija iz same SPC, zasad, nije bilo.

Ilić je za Nedeljnik.rs rekao da ne veruje da iko iz crkve daje podršku tome da može neko na vlasti da se ponaša kao vlasnik zemlje i svega u njoj, kao i da može da ima potpunu vlast na medijima kojima kontroliše proces izbora ili da od njegovog raspoloženja zavisi da li će da razgovara sa građanima.

„Ne moramo mi stranački da se opredeljujemo ali obaveza nam je da reagujemo na nepravdu i zloupotrebe. Srbija vapi za tim da konačno krene dalje. Ko će u tome najbolje služiti odlučiće narod, ali tek kad počnemo normalno međusobno da razgovaramo i kad mediji prestanu da budu bilo privatno oruđe”, rekao je Ilić za Nedeljnik.rs o reakcijama na njegovo pismo.

Ilić, koji je na službi u Holandiji, nije mogao da dođe na proteste, jer, kako je objasnio, subotom nema letova za Amsterdam, a služenje liturgije je njegova najvažnija obaveza koju nikako nije mogao da preskoči.

“Nije bilo nikog ko bi mogao da me zameni”, kaže Ilić.

U pismu koje je na protestu pročitala njegova supruga Anastasija Ilić, sveštenik Nenad Ilić je poručio da pojedinačni glasove iz Srpske pravoslavne crkve ne treba da zbunjuju.

„Crkva se ne bavi stranačkom politikom, ali kad nepravda i laž postanu očigledni, ona ima obavezu da stane u zaštitu vernog naroda. Ne treba da vas bune pojedinačne redakcije, crkva nema glavni odbor“, predočio je Ilić.

„Zavađaju narod radi svoje koristi, i kad se narod zbuni i uzbuni, oni se izmiču i u miru jedu izvaganu dobit. Od njihove galame mudrac ne dolazi do reči. Laskaju glupaku i nasilniku samo da dodu do prvih mesta. Pišu knjige i objavljuju zlo svojih srodnika da bi skrili svoje zlo. Nemoćni su da učine pravdu narodu, nego ga zastrašuju plašeći ga gorom nepravdom prošlih vremena. Haraju za sebe i prijatelje svoje, jer znaju da neće dugo”, citirao je Ilić reči vladike Nikolaja Velimirovića.

Sveštenik Ilić jedan je od najmodernijih glasova SPC, pisac je i reditelj, a poznat je po tome što je učestvovao u video klipovima svog sina Bogdana – jutjubera poznatog po nadimku „Baka Prase“.

Izvor N1, Nedeljnik
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...