Apsolutno (ne)očekivano! Nagodili se Apple i Qualcomm, stiže nam 5G iPhone?

Pravna borba je trajala godinama, ali je iznenada okončana

135

Za neke potpuno iznenađujuće, ali ipak sasvim logično, Apple i Qualcomm su se nagodili i tako rešili sve trenutne tužbe, čime je okončan pravni okršaj dva tehnološka giganta, koji su se ganjali po sudovima širom sveta.

Apple će u sklopu porazuma platiti Qualcommu nepoznatu sumu novca. Kompanije su sklopile i šestogodišnji sporazum o globalnom patentiranju, sa opcijom produženja od dve godine. Sporazum predviđa da Qualcomm u narednim godinama snabdeva delovima Apple, što znači da će iPhone najverovatnije ponovo imati modeme ove kompanije.

Ove dve kompanije su se u poslednje dve godine sudile oko prakse patentiranja Qualcomma. Apple je tvrdio da druga kompanija naplaćuje nerazumno visoke naknade za ključne patente i da koristi svoju poziciju dominantnog dobavljača modema za smartfone da bi tražio toliku cenu.

Qualcommu je ova tužba bila važna jer licenciranje patenata čini najveći deo njegovog profita. Pravna borba počela je januara 2017, a kompanije su poslednji put ušle u sudnicu ove nedelje. Vest o sporazumu stigla je u trenutku dok su obe strane još čitale svoje uvodne argumente.

Regulatorna tela širom sveta podnosila su tužbe protiv Qualcomma zbog monopolističkog ponašanja. Ova kompanija još čeka kraj suđenja sa Federalnom trgovinskom komisijom (FTC), koja je tužbu podnela nekoliko dana pre Applea. Qualcomm je već platio stotine miliona dolara kazni širom sveta zbog monopolističkog ponašanja i načina patentiranja. To je nagoveštavalo da je Apple u prednosti u ovom sporu.

Ali, Qualcomm je poslednjih meseci uspeo da uspešno stavi Apple pod pritisak, pošto je uspeo da zabrani prodaju određenih modela iPhonea u Nemačkoj i Kini zbog kršenja patenata, dok je u SAD pobedio u sporu kojim je stavio ogromnu cenu na mali broj njegovih patenata. Ako bi Qualcomm nastavio da pobeđuje na sudu, Apple bi morao možda više da plaća i zato je verovatno odlučio da se nagodi.

Verovatno su obe kompanije želele da izbegnu otkrivanje tajni na javnim suđenjima. Funkcioneri obe firme su se spremali da svedoče i obe strane su tvrdile da imaju neke „dramatične detalje“. Qualcomm je tvrdio da se Apple godinama spremao za ovu tužbu, a u zasebnoj tužbi je tužio kompaniju da je ukrala njegovu tehnologiju.

Ovaj sporazum znači da će Apple i Qualcomm nastaviti da sarađaju. Poslednje generacije iPhonea oslanjale su se na Intel da proizvodi čipove. Još jedan od razloga što je možda došlo do ove nagodbe je činjenica da je Intel ranije rekao da ove godine neće stići da napravi 5G modeme, čime bi iPhone ostavio u ozbiljnom i možda nepremostivom problemu u odnosu na konkurenciju.

To je dovelo do nekih neobičnih situacija, kao što je ona da je Huawei preko svog osnivača ponudio Appleu svoje čipove, ali je imalo i loše posledice po Intel. Ova američka firma je počela da napreduje po pitanju razvoja modema, ali je samo nekoliko sati posle ovog sporazuma saopštila da izlazi iz biznisa 5G telefonskih modema.

Moguće je, sa druge strane, i da je Intel rešio da izađe sa ovog tržišta i, kako je naveo, želi da se fokusira na razvoj infrastrukture i da je o tome obavestio Apple, pa je zato „jabuka“ odlučila da se nagodi.

Rekli smo već da su svi iznenađeni i da je ovaj sporazum neočekivan jer je usledio dok su pravnici obe firme bile u sudnici. Sa druge strane, da li je zaista iznenađenje da će Apple, najvrednija kompanija na svetu (oko 940 milijardi dolara) zaista sebi da dozvoli da toliko debeleo zaostaje za konkurencijom kada je 5G u pitanju?

Apple se uvek dičio time da je bio lider i inovator i da li je sebi mogao da dopusti da nema 5G uređaj u godini kada je ova mreža puštena u rad u Južnoj Koreji, delimično u Švajcarskoj i ograničeno u SAD? Očekuje se da će i ostale tehnološki napredne zemlje uskoro pustiti u rad svoje 5G mreže.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...