Počeo susret Dačića i Lavrova, Komersant ocenjuje da Beograd računa da će usaglasiti poziciju oko Kosova sa Moskvom

61

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas na početku susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem da se nastavlja intenzivni dijalog Srbije i Rusije koji su zacrtali predsednici dve zemlje.

„Imamo dobru mogućnost da nastavimo razgovor kako da pojačamo napore kako bi unapredili saradnju, uključujući i koordinaciju u spoljnoj politici“, rekao je Lavrov.

Dačić je kazao da je neposredan povod njegovog dolaska u Moskvu obeležavanje 140 godina od otvaranja prve srpske diplomatske kancelarije u Ruskoj imperiji.

On je podsetio da je prošle godine obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, i da to govori o „dugoj tradiciji naših odnosa“.

„Možemo reći da i danas imamo izvanredne političke odnose i da može samo da raduje visok nivo našeg političkog dijaloga“, rekao je Dačić, dodajući da se očekuje, ukoliko je to moguće, susret predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina na samitu u Kini.

Komersant: Beograd računa na usaglašavanje pozicije sa Moskvom oko Kosova

Beograd računa da će usaglasiti poziciju oko Kosova sa Moskvom, piše današnji moskovski dnevnik u tekstu posvećenom poseti ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Rusiji.

List navodi da će tokom današnjeg razgovora Dačića i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova glavna tema razgovora biti Kosovo, jer do kraja aprila treba da se razjasni sudbina dijaloga između Beograda i Prištine.

„U tim uslovima Srbija namerava da dobije podršku ili makar razumevanje Moskve za svoju poziciju u tom dijalogu“, navodi list.

To će, kako piše dnevnik, ojačati poziciju Srbije u završnoj etapi pregovora.

Komersant ocenjuje da, iako Rusija ni ne učestvuje u pregovorima o Kosovu, „čak i njena simbolička podrška za Beograd je važna, uzimajući u obzir da konačno rešenje za Kosovo treba da bude odobreno u Savetu bezbednosti UN.

„Mada u Beogradu stalno zahvaljuju Moskvi za podršku u rešavanju kosovskog problema, prilazi dve zemlje se po tom pitanju ne podudaraju. (Predsednik Srbije) Aleksandar Vučić gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa. U Moskvi smatraju da će to faktički značiti priznanje Kosova od strane Beograda“, piše Komersant.

List dodaje da se u Moskvi kritički odnose i prema sporazumu izmedju Srbije i Kosova, koje podržava EU, podozrevajući da će ih pretvoriti malte ne u protektorate NATO.

List podseća da se pre nekoliko dana Vučić „obrušio sa oštrom kritikom“ na Sputnjik zbog izveštavanja sa protesta u Beogradu.

Ipak, uoči odlučujuće etape pregovora i predsednik Srbije i šef diplomatije nemaju ništa protiv da dobiju podršku Moskve. Čak ako to i ne pomogne Beogradu da dobije pogodnije varijante za rešavanje, građanima može da se objavi da je usaglašeno s Moskvom, zaključuje Komersant.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...