Imamo prve informacije o Sony PS5, sve su sjajne osim datuma izlaska

Mnogo poboljšanja na svim frontovima, uključujući i najvažniji

126

Znamo već neko vreme da Sony radi na razvoju sledeće generacije svoje konzole PlayStation. Zovemo je PlayStation 5 u nedostatku boljeg imena, ali sada smo dobili prve detalje o tome šta možemo da očekujemo od novog hardvera zahvaljujući dobrim ljudima u magazinu Wired.

Možda najvažniji detalji su da Soni obećava podršku za 8K grafiku, 3D audio, super brze SSD-ove, ali i, možda najvažnije, apsolutnu kompatibilnost sa PlayStation 4 igrama.

Mark Cerny, koji je bio glavni sistemski arhitekta za PS4, naglasio je da nova generacija nije samo PS4 sa boljim specifikacijama, kao što je bio PS4 Pro. U PS5 će se nalazi sasvim novi hardver, u šta spada i osmojezgarni procesor zasnovan na trećoj generaciji AMD-ove Ryzen linije. Ona će biti napravljena pomoću kompanijinog procesa od 7nm Zen 2, kao i specijalno napravljene grafičke karte zasnovane na AMD Radeon Navi hardveru, koja će prvi put na konzole doneti grafiku sa praćenjem zraka (tehnika renderinga površine, tehnika koja donosi foto-realizam u kompjuterske slike, ali trenutno zahteva mnogo vremena za proizvodnju).

Dakle, ako imate televizor koji podržava 8K grafiku, na PS-u 5 ćete moći da igrate igre u toj rezoluciji.

Sony posebno naglašava 3D audio za PS5. Novi AMD čip uključuje i posebno napravljenu jedinicu samo za takav zvuk, za koji se kompanija nada da će doneti „imerzivniji“ gejming, kako na slušalicama, tako i na TV zvučnicima.

Još jedna velika promena je odlazak hard diskova u prošlost i dolazak SSD-a. Sony obećava da će to ubrzati učitavanje i igranje igara na nivo koji je nedostupan bilo kom hard drajvu. Svako ko je, na primer, na laptopu prešao sa HDD na SSD, zna kolika je to razlika, ali u Wiredu smo videli kako se na ranom devkitu za PS5 Spider-Man učitava za 0,8 sekundi, dok je isto to na PS4 trajalo 15 sekundi.

Ono što je možda i najvažnije za siromašnija tržišta, kao što je naše, jeste da će PS5 biti potpuno kompatibilan sa PS4, što nije bio slučaj kada se prelazilo sa PS3 na PS4. Sony je naveo i da će igre moći i fizički da se kupuju, a ne samo da se daunlouduju, mada ne znamo da li će to biti blu-ray diskovi ili nešto egzotično. Kompanija je naglasaila da će tranzicija biti sporija nego do sada, pošto će nekoliko novih igara izlaziti u obe verzije, za PS4 i PS5, barem u početku.

Sony nije hteo da priča o PSVR planovima za sledeću generaciju, ali je potvrdila da će postojeći set moći da radi na PS5. Kompanija je za sada samo u najopštijim terminima pričala o hardveru, tako da detalje ne znamo i ko zna kada ćemo ih saznati. Jasno je da to neće biti na ovogodišnjem sajmu E3, pošto će ga Sony propustiti ove godine.

Ne znamo još ni datum izlaska. Cerny je Wiredu rekao samo da to neće biti 2019, ali da su kreatori igara već dobili devkitove tako da mogu da prave igre, što znači da bismo konzolu mogli da dobijemo 2020, kako se i ranije šuškalo.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...