Srpski fotograf među dobitnicima Pulicera, ovo je njegova fotografija (FOTO)

62

BEOGRAD – Fotoreporter agencije Rojters Goran Tomašević jedan je od članova ekipe fotografa ove agencije koji su dobitnici ovogodišnje Pulicerove nagrade.

Tomašević je nagrađen za fotografiju petla koji prolazi pored osamnaestogodišnjeg dečaka koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu.

Fotografi agencije Rojters nagrađeni su za „živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike“.

Tomašević je bio nominovan za ovu nagradu i 2014. godine za fotografije iz Sirije.

Tomašević je rođen u Beogradu 1969. Karijeru fotoreportera započeo je u dnevnom listu Politika, a pet godina kasnije izveštavajući o političkim događajima u bivšoj Jugoslaviji počeo je saradnju sa britanskom agencijom Rojters.

Od 1997. godine pokrivao je događaje na Kosovu i Metohiji i tokom NATO bombardovanja bio jedan od retkih fotoreportera koji su ostali u toj pokrajini. Kao fotoreporter agencije Rojters izveštavao je iz Iraka u vreme vlasti Sadama Huseina i kasnije tokom invazije na tu zemlju 2003. godine. Njegove fotografije rušenja Sadamovog spomenika u Bagdadu prve su u svetu obznanile pad iračkog režima.

Od 2002. do 2006. godine bio je Rojtersov izveštač sa sedištem u Jerusalimu, a od 2006. do 2012. u Kairu. Trenutno je u Najrobiju šef fotografa agencije Rojters za Istočnu Afriku.

Među istorijskim događajima o kojima je svedočio svojim objektivom su i revolucije u Egiptu i Libiji, izbori i referendum o nezavisnosti Južnog Sudana, predsednički izbori u Demokratskoj Republici Kongo i u Pakistanu, zemljotres u Kašmiru, Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine u Nemačkoj. Proveo je mnogo vremena i sa američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu.

Tomašević je bio fotograf godine agencije Rojters 2003, 2005. i 2011, a 2008. godine je dobio nagradu te agencije za najbolju fotografiju. Tri puta je bio dobitnik nagrade YU pres photo, a 2009. godine mu je Društvo izdavača u Aziji, sa sedištem u Hong Kongu, (SOPA), dodelilo Nagradu za izuzetnost u novinskoj fotografiji.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...