Ovako izgleda sport koji je izmislila veštačka inteligencija (VIDEO)

Sport su tražili, sport su dobili

97

Mnogi sportovi koje danas gledamo imaju iza sebe stotine, pa i hiljade (rvanje, boks, konjske trke) godina tradicije. Ali, šta bi se desilo ako biste želeli da izmislite novi sport i za to, pošto je 2019. godina, angažovali veštačku inteligenciju?

E, pa sad znamo šta bi se desilo, bar jedan od ishoda. Dizajnerska agencija AKQA predstavila nam je igru Speedgate („brze kapije“ u slobodnom prevodu, ali mi ćemo je samo transkribovati, kao sa fudbalom ili ragbijem, na primer), što je navodno prvi sport koji je razvila AI.

Kako se igra spidgejt? Pa…Dakle, dva tima od po šestoro igrača se takmiče na polju sa tri „kapije“, odnosno dva stubića jedan pored drugoga. Kada jajastu loptu šutnete kroz centralnu kapiju, kroz koju ne možete da protrčite, vaš tim može da postigne pogodak na jednoj od krajnjih kapija, uključujući i pogodak koji se dodatno boduje ako vaš igrač rikošetira šutnutu loptu, odnosno vrati je nazad.

Pravila predviđaju da se ne sme stajati u mestu, jer lopta mora da se kreće na svake tri sekune.

Nije loše, ali predstavu nemamo kako bi to izgledalo uživo, pošto sada imamo samo montirani reklamni snimak (na kraju vesti).

Engadget prenosi da je AKQA napravila sport tako što je neuronskoj mreži dala podatke više od 400 postojećih sportova, koja je kao rezultat napravila nekoliko osnovnih pravila i koncepata za sportove. Ogroman deo njih je bio potpuno nerealan i neupotrebljiv (eksplodirajući frizbiji, na primer). Tim je postepeno ograničavao moguće karakteristike dok se broj nije sveo na tri sporta. Njihovo testiranje donelo nam je Spidgejt.

Agencija je iskoristila AI i da dobije logo sporta i njen moto, koji je malo besmislen i malo više blesav: „face the ball to be the ball to be above the ball“ (okreni se ka lopti da bi bio lopta da bi bio iznad lopte).

Sport je napravljen kao vežba u sklopu Nedelje dizajna u SAD, ali možda će postati i pravi sport. AKQA se obratila Atletskoj komisiji Oregona sa spidgejtom, tako da će se možda tokom leta napraviti i liga.

Kompanija je pozvala i druge da osnuju svoje sopstvene lige. Spidgejt verovatno neće biti previše popularan, ali je sjajan primer kako AI može biti koristan čak i u poljima koja su skoro skroz usmerena na ljude, kao što su sportovi.

A ne znamo da li bi neko mogao da lako napravi sport sa kompletnim pravilima, čak i kad su ovako suštinski jednostavna.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...