Apple učetvorostručio pogon reciklaže iPhonea, kompanija posvećena ekologiji

Stvarno društveno odgovorna kompanija...

106

Apple je saopštio da je učetvorostručio pogon svog programa za recikliranje iPhonea u SAD tako što je stavio svog robota Daisy u prodavnice Best Buy širom zemlje. Kako prenosi 9to5Mac, ove mašine će biti dostupne i u prodavnicama KPN u Holandiji.

Kompanija slavi ovaj razvoj na svom sajtu, tako što je ceo gornji deo posvećen programu zamene i uverenjima da je posvećena očuvanju životne sredine.

Apple je prvu generaciju robota za recikliranje iPhonea, zvanu Liam, najavio 2016, a pre skoro tačno godinu dana lansiran je njegov naslednik, Daisy. Appleova nova naslovna strana na sajtu ima moto: „Proizvodi treba da ostave svoj trag na svetu, ne na planeti“. Na njoj se nalazi link ka apdejtovanoj stranici posvećenoj životnoj sredini, a odande ka svom izveštaju ka odgovornosti prema okolini za 2019.

Slab uticaj. Novi standardi za visoke performanse. Isto onoliko materijala i inovacije koliko ide u to šta naši proizvodi rade ide i u materijale od kojih su oni napravljeni. Sada se to može videti na novom MacBook Air-u i Mac miniju. Njihova kućišta napravljena su od 100 odsto recikliranog aluminijuma, bez kompromitovanja čvrstine ili kvaliteta završne obrade. Na toliko mnogo načina su najnapredniji proizvodi oni koji ostavljaju najmanje traga u životnoj sredini“, navodi Apple.

Kompanija je objavila i brojke svojih recikliranih ili preuređenih uređaja.

Apple je primio skoro milion uređaja kroz svoje programe, a svaka Daisy može da rastavi 1,2 miliona uređaja godišnje. U 2018. godini, kompanija je ‚refubrišovala‘ više od 7,8 miliona Apple uređaja i pomogla je da se preusmeri više od 48.000 metričkih tona elektronskog otpada sa deponija…

…Daisy sada može da rastavi 15 različitih modela iPhonea u ritmu od 200 po satu, čime vraća još više važnih materijala za novu upotrebu. Kada se materijali preuzmu od Daisy, onda se recikliraju u proces proizvodnje.

Kobalt je ključni materijal za baterije. Apple šalje baterije koje je Daisy izvadila iz iPhonea uzvodno u svom lancu dobavljanja. One se onda kombinuju sa otpadom sa određenih proizvodnih postrojenja i, po prvi put, kobalt povraćen ovim procesom se koristi da bi se napravile potpuno nove Apple baterije. Ovo je zaista zatvoren krug za ovaj dragoceni materijal.

Apple takođe koristi 100 odsto recikliranog lima u ključnim komponentama za matične ploče na 11 različitih proizvoda. Novi načini na koje kompanija koristi aluminijumske legure napravljene od 100 odsto recikliranog aluminijuma omogućava novim MacBook Air i Mac mini uređajima da ostavljaju skoro upola manji ugljenični otisak od ranijih modela. Počev od ove godine aluminijum koji se povrati kroz Apple Trade In program se pretopljava u kućišta za MacBook Air“, naveo je Apple.

Kompanija je saopštila i da se 44 odsto njenih dobavljača sada posvetilo korišćenju 100% obnovljive energije za proizvodnju Apple proizvoda, a objavila je i planove za Dan planete zemlje, u ponedeljak, podsećajući nas na svoj izazov Dana zemlje.

Kompanija će slaviti Dan zemlje 22. aprila tako što će u svojim prodavnicama predstaviti originalne priče i kolekcije aplikacija i igara sa App Storea da bi pomogla ljudima da odaju počast Zemlji i razmotre svoju ulogu u prirodnom ekosistemu. Appleov Izazov Dana zemlje takođe poziva one koji nose Apple sat da odrade bilo koju vežbu napolju u trajanju od 30 minuta ili više da bi zaradili posebne nagrade za Dan zemlje, kao i stikere za poruke“, napisala je kompanija.

Kao kruna svih ovih napora došla je vest da je Apple otvorio laboratoriju od oko 840 kvadratnih metara za povraćaj materijala, koja treba da razvije dalje procese recikliranja, a podržava i rad neprofitnih organizacija kao što su Conservation International, SEE Foundation i Recycling Partnership.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...