Oglasio se profesor gimnazijalca koji je šokirao pesmom izrecitovanom na takmičenju

109

„Postoji pravilo kojeg se uvek držim – svojim učenicima ništa ne namećem i uvek ih pratim u njihovom izboru“, ovako odabir pesme sa erotskim elementima koju je izrecitovao njegov učenik na okružnom takmičenju Jablaničkog okruga, a koja je izazvala oštre podele u javnosti, kometariše Dušan Blagojević, profesor srpskog u gimnaziji u Lebanu, piše „Blic“.

Izvedba pesme Nebojše Čehranova „Seljenje duše“ koja je učenika gimnazije u Lebanu poslala na republičko takmičenje, izazvala je brojne osuđujuće komentare javnosti zbog svog, kako se navodi, neprimerenog sadržaja.

Roditelji kažu da nisu mogli da veruju šta čuju, kada je izašao mladić i krenuo da recituje stihove, a šok je, kako navode, tek usledio nakon – pobede.

„Moje dete izabrano je na školskom takmičenju, a onda smo krenuli put Lebana na opštinsko, sve je delovalo, da kažem normalno. Kada su krenuli stihovi, nešto kao „aj’ u krevet da vidimo to sve, nešto mi zatajila alatka, ona se raširila ko mrtva, al ovaj moj ni makac“, nisam mogla da verujem šta čujem, pitala sam se da li smo mi došli gde treba? Tako je, ta pesma je pobedila, recitovao je neki dečko, nisam upamtila ime. Što se tiče umetničke slobode to me ne zanima, svaki autor ima pravo da piše poeziju kakvu želi, ali dopustiti ovako nešto gde se deca takmiče je skandalozno“, kaže ogorčena majka jednog od učesnika.

Živan Šašulić, direktor Gimnazije „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu, u razgovoru za „Blic“ objasnio je da pobednik takmičenja nije njihov đak, već đak Gimnazije u Lebanu, kako se pojavila prvobitna vest, objasnivši da je škola reagovala najpre zbog vesti da su oni prvo pustili učenika da se takmiči, a onda se ogradili od njega.

„Neko je objavio pogrešnu informaciju, taj učenik nije učenik gimnazije u Vlasotincu, već u Lebanu. On se takmičio u Lebanu, a mi smo samo reagovali na stihove za koje smatramo da nisu prikladni za takvo takmičenje. Dalje, mi nemamo ništa protiv da taj učenik ide u Valjevo gde će predstavljati okrug na Republičkoj smotri recitatora „Pesniče naroda mog“, ali sa drugom pesmom“, rekao je Šašulić za „Blic“.

Ipak, sam profesor ima drugačije viđenje. Prema rečima Dušana Blagojevića, profesor srpskog koji je učeniku bio mentor, mladić koji je već punoletan, došao je kod njega sa idejom da na takmičenju kazuje pesmu Nebojše Čehranova „Seljenje duše“, što je profesor apsolutno podržao.

Na pitanje „Blica“ zašto je učenik odabrao baš tu pesmu, profesor navodi da se ona učeniku učinila dobrom za kazivanje, da ima zanimljivu dinamiku i dramske elemente kojim bi on mogao da na najbolji mogući način pokaže sve svoje umeće.

„On se već dugo bavi glumom, učestvuje u predstavama i sprema se za prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti. Nisam ni u jednom trenutku imao dilemu da treba da mu dopustim da baš ta pesma bude njegov izbor“, objašnjava Blagojević.

Dodaje da su oba izvođenja, i ono na opštinskom i ono na okružnom, bila „maestralna“ te je većinom glasova članova žirija on izglasan kao pobednik na oba takmičenja, pa se sada sprema za republičku smotru koja će biti održana u Valjevu.

Kako navodi ovaj profesor srpskog, propozicije takmičenja nigde ne ograničavaju da pesma u sebi ne sme da ima erotske elemente, jer se ocenjuje kazivanje, a ne sama pesma.

„Konsultovali smo kako Savez amatera, tako i Kulturni centar Valjevo i odabir pesme je sa svih strana podržan. Dobili smo i podršku većine gimnazija Jablaničkog okruga, a šta je toliko zasmetalo pojedinim profesorima, ne bih da komentarišem“, priča Blagojević.

Pitanje „Blica“ bilo je i da li profesor smatra da pesma ima umetničke kvalitete.

„Reč je o autoru koji je nedavno preminuo. Možda ova pesma nije među njegovim najkvalitetnijim, ali Čeharov ima i pesama koje ostavljaju jak umetnički dojam“, navodi profesor i dodaje da mu nije baš najjasnije zbog čega je nastalo toliko zgražavanje nad erotikom u ovoj pesmi kada u školskom programu postoje brojnim primeri iste te erotike poput epizoda sa Sofkom u „Nečistoj krvi“, preko dela Dragoslava Mihailovića „Kad su cvetale tikve“ do „Majstora i Margarite“ Mihaila Bulgakova.

Profesor je sve vreme u kontaktu sa svojim učenikom kojeg je ceo slučaj dosta pogodio, pa zbog toga i zdravstevnih problema nije ni došao u školu. Međutim, Blagojević ga sve vreme bodri da se zbog novonastale situacije nikako ne sme demoralisati.

„Sve vreme ga osnažujem da nastavi dalje i istraje. Ceo slučaj treba da shvati kao iskušenje koje ga može samo ojačati“, kaže on i zaključuje da svi zbog toga trpe veliki pritisak, te da je njegov učenik pobedio na takmičenju na kojem je učestvovalo više od stotinu dece.

Profesor Blagojević omiljeni je kako među svojim učenicima tako i među profesorima koji o njegovom radu ima samo reči hvale. Zbog svog rada sa učenicima, već je ranije hvaljen u medijima.

On osam godina predaje srpski jezik u gimnaziji u Lebanu i najveća želja mu je, kako kaže, da pokaže koliko moći i kreativnosti leži u učenicima. Osim svojim predmetom, ovaj čovek je decu „zarazio“ pozorištem i osnovao je teatar „Gimnazijalac“, napravio je Klub roditelja i nastavnika i savremenu književnost zajedno s decom preneo na zidove učionica u okviru akcije „Kreativni neimari“.

Četiri profesorke, članice žirija recitatora koje je organizovao Kulturni centar Vlasotince, odabrale su gimnazijalca koji je recitovao ove stihove za najboljeg prestavnika u kategoriji srednjoškolaca, koji je ne samo učestovao na Okružnom takmičenju recitatora Jablaničkog okruga, već je I odneo pobedu, osvojivši prvo mesto u svojoj kategoriji.

Članice žirija, profesorke, Jelica Tasić, Jelena Đokić, Ivana Todorović i Miljana Pešić, čija se imena nalaze na zvaničnom sajtu Kulturnog centra Vlasotince, osim gimnazijalca koji je recitovao sporne stihove, poslale su još 15 učenika sa Opštinskog takmičenja, na Okružno , koje je održano 6. aprila u Lebanu.

Zbog pobedničke pesme recitatora hitno reagovalo Nastavničko veće: „Pornografske sadržine, skaradna i skandalozna“

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...