Profesor koji je ošamario učenicu uputio medijima pismo, ispričao svoju stranu incidenta

8.475

BEOGRAD – Profesor Zoran Obradović koji je juče na času fizike u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, nakon rasprave sa učenicima, učenici J. K. lupio šamar, uputio je medijima pismo u kom je ispričao svoju stranu incidenta koji je šokirao Srbiju.

Kako je naglasio, ovim „želi da odgovori na besomučne laži“ koje su pisane o njemu, jer „kao profesor i pedagog oseća moralnu obavezu da odbrani svoj ugled“.

„Dana 18.04.2019. godine za vreme trećeg časa na kojem je rađena analiza kontrolnog zadatka, učenica J.K. je bila nezadovoljna svojom ocenom koju je dobila, u pitanju je ocena jedan. Za dvojku je bilo potrebno da se ima 45 poena, a ona je imala 30“, započinje priču Obradović.

„Opomenuo sam je i rekao da ne može tako da se ponaša, nakon čega je učenica sela na klupu i okrenula mi leđa. Na moja upozorenja, ona je odgovarala sa: „Niste vi nikakav čovek, ni autoritet kada ja ovako mogu da sedim i ne možeš mi ništa““,  tvrdi Obradović.

On dodaje da je nakon toga J. K. uputio na razgovor kod direktora.

“ Dete mi se na to unelo u facu i reklo: „Ajde izbaci me, ako možeš“ i uštinuvši me, onda se okrenula tako da me je kikom udarila po očima. U tom trenutku, u stanju neuračunjljivosti, za šta imam dokaz od psihijatra, ja sam je ošamario“,  kaže profesor fizike ove beogradske gimnazije.

Kako tvrdi, nakon toga je učenik P. P. ustao i tri puta me udario u glavu.

“ Zbog njegovih udaraca lekari su konstantovali da je trauma pretrpljena i stavili mi kragnu“,  kaže on.

Obradović dodaje je odlučio da protiv učenika J. K. i P. P. podnese krivičnu prijavu.

„Moje delanje putem šamara je bilo posledica nužne odbrane koja se desila u stanju neuračunljivosti“.

„- Kolegu grize savest zbog toga što je uradio, ali to mu uopšte ne olakšava poziciju u kojoj se nalazi. Prosto, naš zakon deklariše nultu toleranciju na nasilje u školama. Šta se tačno dešavalo, utvrdiće se u disciplinskom postupku. Utvrđivanje tačnih okolnosti mora se obaviti u skladu sa pravilniku o protokolu postupanja ustanove u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Iza toga sledi svakako disciplinska odgovornost profesora, ali i, ukoliko se utvrdi, svih ostalih učesnika u događaju“, kaže direktor  ove škole, Miroslav Markićević,

Komentarišući jučerašnje događaje u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, školski psiholog Marina Nadejin Simić istakla je za „Blic“ da je takav postupak prosvetnog radnika za svaku osudu.

„U ovom slučaju ne samo da je ugrožena učenica škole nego je poslata jako loša poruka svima ostalima. Pretpostavljam da taj profesor ima neke svoje probleme, kada je napravio takav ispad. To nije baš tipična situacija… Na stranu što je to strogo zabranjeno, šta je dovelo do toga da udari učenicu? Bez obzira na to šta je dovelo do toga, toj devojčici će ostati trauma“,  rekla je Nadejin Simić.

Iz Ministarstva prosvete kažu da su obavešteni šta se dogodilo u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, ali i navode da je profesor koji je ošamario devojčice podneo zahtev direktoru škole da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga.

„Profesor je prekršio član 111 i 112 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, za šta su predviđene novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa“, saopštili su iz Ministarstva

Inače, prema saznanjima „Blica“, profesor Zvonko Obradović je u Sedmoj beogradskoj gimnaziji zaposlen od oktobra 2017. godine.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...