Sutra sahrana Mirjane Marković, urnu sa posmrtnim ostacima u Srbiju doneo prijatelj

305

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković stigla je jutros iz Rusije u Srbiju, prenosi N1.

Kako se navodi, po želji porodice, posmrtne ostatke supruge Slobodana Miloševića doneo je njihov prijatelj Slobodan Bulatović, javlja BK televizija.

Obelodanjen uzrok smrti Mirjane Marković

Ta televizija navodi da se urna već nalazi u porodičnoj kući Miloševića u Požarevcu.

Sahrana je sutra u 15 časova, kada će urna biti položena ispod lipe u dvorištu gde počiva i njen suprug.

Potom će sveštenstvo SPC Eparhije braničevske održati opelo.

Mira Marković je preminula 14. aprila u 77. godini, nakon komplikacija izazvanih upalom pluća.

Kremacija, kojoj su prisustvovali sin Marko Milošević, njegova ćerka Marija i najbliži prijatelji, održana je juče u Moskvi.

Preminula Mira Marković

Mirjana Marković rođena je 10. jula 1942. u Požarevcu. Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Bila je jedna od osnivača i prva predsednica političke partije Jugoslovenska levica (JUL).

Iako se dovodila u vezu sa organizovanjem ubistava Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, protiv Markovićeve je 2005. podignuta optužnica da je zloupotrebila službeni položaj tako što je uticala na dodelu stana Iloni Pešić, dadilji svog unuka, iako nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Podseća se da je Apelacioni sud u Beogradu nedavno ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine na godinu dana zatvora Markovićeva bila osuđena povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju da nezakonito dodeli državni stan dadilji. Suđenje je vraćeno na početak. Prvostepena presuda je doneta posle gotovo 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta.

Mirjani Marković se sudilo u odsustvu, pošto je nedostupna pravosudnim organima Srbije, jer je od 2003. godine u Rusiji. Za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica, jer se nije pojavila na sudu kako bi se suočila sa optužbama za zloupotrebu položaja.

Mirjana Marković: Od najmoćnije žene u državi do egzila u Rusiji

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...