“Uposliće stotinu ljudi”: Švajcarski gigant otvara fabriku u Novom Sadu

160

Vodeći svetski proizvođač čokolade i kakaa visokog kvaliteta „Beri Kalebo“ 2021. počeće proizvodnju u svojoj novoj fabrici, u Novom Sadu.

Biće to prva fabrika koju je ovaj švajcarski gigant otvorio u jugoistočnoj Evropi.

„Ja vam danas donosim dva mala poklona u Novi Sad“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevic ovu investiciju ocenjuje kao kapitalno razvojnu, pre svega zbog činjenice da će iz fabrike u Novom Sadu svi proizvodi, čokolada, čokoladna punjenja, smese, biti namenjeni izvozu.

„Sve proizvode izvoziće na tržište jugoistične Evrope, što je u finansijskom smislu izuzetno značajno. Zbog toga je ovo velika pobeda Novog Sada, a pre svega Vlade Srbije“, izjavio je gradonačelnik Novog Sada.

Šest meseci trajali su pregovori sa švajcarskim „Beri Kalebo“, prvi sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada predstavnici kompanije imali su u decembru prošle godine.

Gradonačelnik Novog Sada kaže da je izgradnja fabrike u Novom Sadu bila uslovljena izuzetno visokim standardima zaštite životne sredine, koje je švajcarska kompanija ispunila.

„Urađena su sva potrebna istraživanja, od onih o aerozagadenju, do sondiranja zemljišta i sva druga iz oblasti ekologije. Fabrika će biti izgrađena na privatnom zemljištu, na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu. Uposliće stotinu ljudi i početi proizvodnju 2021. godine“, rekao je Vučević.

Podsećamo, dolazak švajcarske kompanije u Novi Sad i otvaranje fabrike čokolade najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu „Budućnost Srbije“ u Novom Sadu.

„Beri Kalebo“ grupa vodeći je svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, a u Novom Sadu će otvoriti svoju prvu fabriku u jugoistočnoj Evropi.

Antoan Desent Afrik, generalni direktor kompanije navodi da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će „Beri Kalebo“ snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

„Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom ‘pametnog upravljanja rastom’, bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja“, naveo je Afrik.

Fabrika cše biti smeštena u Novom Sadu i planirano je da ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje.

Osim švajcarske investicije, u Novi Sad 2020. godine stiže i jedna nemačka.

„Nemačka kompanija, koja se bavi proizvodnjom iz oblasti mašinske industrije, otvoriće fabriku u Novom Sadu, koja će zaposliti 400 ljudi, a investicija je vredna 50 miliona evra“, rekao je Vučević.

Vučić o novoj fabrici čokolade: Veoma smo srećni i ponosni

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...