Đukanović: Ne sumnjam u sposobnost lidera Beograda i Prištine već u garancije da ne bude daljih podela

46
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović protivi se korekciji granice između centralne Srbije i Kosova, ne zato što, kako kaže, sumnja u sposobnost „dva lidera, Beograda i Prištine” da se o tome dogovore i dogovor implementiraju, već zbog toga što se pita šta su garancije da se sa takvim idejama neće nastaviti na Balkanu, ali i u Evropi.
U intervjuu za Bi-Bi-Si na srpskom Đukanović pita da li to znači da se time odustaje od modela multietničkog društva na Balkanu, da li se vraćamo u 90-te i jesmo li zaboravili na rat inspirisani tim idejama – da se naprave etnički i verski homogenije i uvećane „velika Srbija, Hrvatska i Albanija”.
Ko može da nas razumno i ubedljivo uveri da i danas svaka korekcija granica motivisana etničkom ili verskom homogenizacijom nije samo prvi korak u tom pravcu? Moramo o tome celovito i dugoročno promišljati,…, da ne napravimo korak u pogrešnom smeru i izazovemo domino efekat retrogradnih ideja“, naveo je Đukanović.
Na pitanje zašto su ponovo zahladneli odnosi sa Beogradom i konstataciju da su se Podgorica i Beograd politički, u poslednje vreme, značajno udaljili s obzirom na to da je poslednji susret dva predsednika bio onaj Filipa Vujanovića i Tomislava Nikolića 2015. godine u Podgorici, a premijerski Aleksandra Vučića i Duška Markovića u Beogradu u februaru 2017. godine.
Đukanović kaže da je „primetio da izostaju zvanični” susreti, što je, smatra, neobično.
Tvrdi da je zvanična Podgorica u svakoj prilici pokazivala spremnost da bude akter bilateralnog susreta na najvišem nivou, ali da istovremeno uvažava okolnosti da je Srbija, kako kaže, celinom pažnje državne politike zaokupljena rešavanjem pitanja sa Kosovom i da se zato na tim susretiam nije insistiralo.
„Ništa u našim odnosima ne gori”, kaže Đukanović i podseća da se sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem sastao sastao na Bezbednosnom forumu u Minhenu u februaru ove godine, a da su se telefonom čuli polovinom aprila.
ović.
Izvor BBC/Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...