Fajnenšl tajms: Šahovski savez Srbije suspendovan iz međunarodne federacije zbog sumnje na korupciju

136
Londonski Fajnenšl tajms piše da je Šahovski savez Srbije isključen iz procesa odlučivanja o predsedniku FIDE, međunarodne organizacije, zbog sumnje na korupciju u iznosu od 220 hiljada evra.
Prema tvrdnjama britanskog novinara Sem DŽonsa, delegati iz Srbije bili su spremni da na izborima u FIDE prodaju svoj glas u korist ruskog kandidata Arkadija Dvorkoviča, koji je inače, na samoj skupštini ubedljivo pobedio Grka Georgiusa Makropoulosa.
Zbog takvih optužbi srpski delegati nisu ni učestvovali u glasanju, jer su tokom izbora bili pod suspenzijom.
U tekstu se navodi da je 1. avgusta prošle godine ambasada Rusije u Beogradu organizovala sastanak predsednika ŠSS-a Dušana Cogoljevića sa dva zvaničnika iz Dvorkovičevog tabora. Srpsko Ministarstvo sporta je takođe bilo pozvano, ali nije prisustvovalo, tvrdi londonski dnevnik.
„Prema izveštaju iz prve ruke sa tog sastanka, ruska ambasada je ponudila 220.000 evra ŠSS-u, sumu koju bi platile ruske banke“., piše u tekstu

 

To, međutim, nije dokazano na panelu Etičke komisije. Inače, uslov da novac legne na račun ŠSS bio je da se na izbornu skupštinu u Batumiju, umesto postojećeg delegata, Gorana Uroševića, koji je još ranije bio izabran, pošalje Cogoljević. Odbor je pristao.
Smenjeni delegat Urošević potvrđuje za Danas da je podneo prijavu Etičkom komitetu kao i da navodi iz teksta britanskog novinara potiču iz sadržaja njegove prijave.
Predsednik ŠSS međutim tvrdi za Danas da su optužbe bile iskonstruisane, da ih je u dogovoru sa grčkim kandidatom (koji je kasnije izgubio u trci za predsednika) podneo delegat koga je prethodno rukovodstvo, još pre dve godine smenilo, ali je to FIDE odbila da registruje.
Izvor Danas/Fajnenšl tajms
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...