Dačić se oglasio povodom kritika koje je uputio opoziciji na skupu „Budućnost Srbije“

410

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocenio je da je sa skupa „Budućnost Srbije“ u petak u Beogradu poslata poruka da u Srbiji nema političke nestabilnosti.

Pitanje nestabilnosti u Srbiji, posle loše slike, slike nasilja i nestabilnosti koju su protesti dela opozicije slali, posle skupa „Budućnost Srbije“ se više ne postavlja, rekao je sinoć Dačić za TV Prva.

Osvrćući se na kritike koje je uputio opoziciji, rekao je da na svakom njenom skupu mogu da se čuju uvrede i pretnje, i smatra da i on ima pravo da iznese svoje političko mišljenje.

„Ovde pričamo o pretnji nasiljem, o tome da nećete ići na izbore nego ćete osvajati vlast na ulici, o pretnji upada u državne institucije, pretnji novinarima i ličnim pretnjama – to nije više politička borba“, istakao je Dačić.

Dačić ocenio da Vučić time što ne raspisuje izbore štiti opoziciju od poraza, a onda mu uputio molbu

Ministar je ocenio i da su političke polemike normalne u višepartijskom sistemu, ali da je ovde reč o tome da li će postojati jedan nivo političke kulture ili će se pribegavati nasilju.

„Zato sam protiv toga, jer imamo loša iskustva iz prošlosti“, izjavio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da predstojeći skup zapadnobalkanskih lidera u Berlinu neće biti odlučujući za rešavanje pitanja Kosova, jer, kako je naveo, Srbija neće popustiti pred pritiscima i ultimatumima.

Dačić je za TV Prva sinoć rekao da je Nemačka zakazala taj skup bez konsultacija s drugim državama, osim sa Francuskom, kao ni sa Evropskom službom za spoljne poslove.

„To je dokaz da svako tu želi da preuzme neko liderstvo. A nisu pozvali SAD. Taj skup neće biti odlučujući, jer Srbija tu popustiti neće“, rekao je Dačić.

Šef diplomatije navodi da će biti pritisaka da se nastavi dijalog bez ukidanja taksi na srpsku robu od strane Prištine.

Osvrnuvši se na Briselski sporazum potpisan pre šest godina, Dačić je kazao da je on bio dobar za interese Srba na KiM, ali da nije realizovan.

„Albanska strana je svaki put dodavala neke nove jednostrane korake stvarajući time novu političku realnost“, tako da danas niko više ne govori o formiranju ZSO nego o ukidanju taksi“, rekao je Dačić.

On je dodao da je stav međunarodne zajednice promenjen, jer je pre sedam godina mislilo da je sve rešeno, a sada se otvara pitanje kompromisa.

„Šta je to kompromis, o tome postoje različita mišljenja, ali o tome tek treba da se razgovara“, zaključio je Dačić.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...