Ponovljen poziv za posmatrače izbora, ovo je razlog

82

Agencija za borbu protiv korupcije morala je da ponovi poziv za prijavljivanje posmatrača izborne kampanje, jer odziv nije bio dovoljan: za 165 mesta konkurisalo je 75 kandidata, pišu „Večernje novosti“.

Kako je rečeno u ovoj instituciji, prvi konkurs koji je trajao do 8. marta nije bio uspešan, jer se prijavilo manje od polovine potrebnih kontrolora. Agencija se uvek, godinu dana pred redovne izbore, bavi formiranjem timova posmatrača, kako bi bila spremna kada oni budu raspisani.

„Drugim javnim pozivom tražili smo isti broj kandidata – 165, s tim što oni koji su podneli formalno ispravne i blagovremene prijave u prvom pozivu, nisu morali da ih podnose ponovo. Sličan slučaj imali smo i 2012“, rečeno je „Novostima“ u Agenciji.

Među 165 kontrolora koji će pratiti aktivnosti stranaka tokom kampanje nalazi se 36 koordinatora i 129 terenskih posmatrača za birališta koja će biti u Beogradu, ali i u još 27 drugih gradova u Srbiji. Posmatrači moraju biti punoletni i imati završenu bar srednju školu. Ne mogu biti angažovani kao kandidati na izbornim listama učesnika izbora. Pre nego što krenu u kontrolu, moraju da prođu obuku. Ona se odnosi na njihova prava i obaveze kao posmatrača, ali i edukaciju o izbegavanju konflikata tokom posmatranja izbornih procesa.

Agencija mora imati i spremnu „klupu za rezerve“ kako bi posmatrači koji eventualno budu sprečeni da rade dobili zamenu. Kontrolori su obično angažovani na period od oko tri meseca i primaju nadoknadu.

Na osnovu podataka koji se prikupe na terenu, Agencija objavljuje izveštaj o načinu na koji je vođena kampanja. On podrazumeva finansiranje troškova, donacije, reklamiranje.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...