Zelenović: U Šapcu se čuje drugačiji politički glas

120

BEOGRAD – Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je danas na obeležavanju proslave Dana tog grada da živimo u zemlji u kojoj je „ukinut prostor za javnu debatu, gde vlast zatire samu ideju o dijalogu i gde nema slobode medija“.

„Danas slavimo oslobođenje našeg grada od vlasti Osmanske imperije. I danas, posle 152 godine, sloboda je velika tema javnog života u našoj zemlji. Sloboda je preduslov da bismo ostavili trag u civilizaciji“, rekao je Zelenović.

On je kazao da je Šabac danas jedini veliki grad u Srbiji u kome se čuje drugačiji politički glas.

„Mi u Šapcu znamo da normalan život podrazumeva odsustvo straha, pravo na mišljenje, pristojnost u komunikaciji i poštovanje sagovornika. Zato se borimo i negujemo dijalog, sučeljavamo mišljenja i svakodnevno otvaramo prostor za slobodu govora i odlučivanja“, rekao je Zelenović.

Među dobitnicima najvišeg gradskog priznanja, Aprilskih nagrada, ove godine su se našli novinar Milan Jovanović, neuropsihijatar Stevan Stanković, fudbalski klub Mačva i mesna zajednica Zminjak-Skrđani.

Novinar Milan Jovanović rekao je da je Šabac grad u kojem građani smeju da izraze svoje mišljenje i imaju slobodu govora.

„Građani smeju da izraze svoje mišljenje, što u Grockoj nije slučaj, tamo vam predsednik opštine zapali kuću i naruči vaše ubistvo. Zavidim vam na tome“, rekao je Jovanović.

Na današnji dan, 22. aprila 1867. turska posada napustila je Šabac predavši ključeve grada pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću, a tim činom turska vlast je, posle nešto više od tri veka, definitivno okončana.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...