Kalemegdanski „Pobednik“ se sve više naginje, restauracija neće biti jednostavna

128

Čuveni spomenik “Pobednik” na Kalemegdanu nastavlja da se krivi! Do sada je bilo poznato da je nagnut 30 centimetara u jednu stranu, a poslednja 3D merenja su pokazala da je za par godina on “skrenuo” još dodatni centimetar, piše Blic.

Ovo je, između ostalog, jedan od glavnih razloga zašto je Grad Beograd pre par dana i zvanično raspisao tender za rekonstrukciju i restauraciju “Pobednika”. Ponude se primaju do 28. maja, a kako je rok za završetak radova šest meseci, jedan od simbola Beograda bi trebalo da bude u novom ruhu do kraja 2019. godine.

Kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, “zaključak Građevinskog fakulteta je da se radi o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja”.

Inače, cela operacija skidanja “Pobednika” sa postolja biće veoma delikatna. Naime, u tu svrhu biće angažovana auto-dizalica koja ne sme da bude teža od 18 tona, koliko iznosi nosivost nedavno rekonstruisanog mostića kod Sahat kule, kojom će vozila morati da prolaze kako bi stigla do “Pobednika”.

Najavljena rekonstrukcija spomenika Pobednik na Kalemegdanu

Takođe, neophodno je izvršiti zaštitu ploča koje se nalaze oko spomenika, kako ne bi bile uništene od težine mehanizacije. Neke će biti zaštićene, a neke privremeno i skinute dok traju radovi.

Konačno, kako stoji u zvaničnim dokumentima, izvesno je da će doći i do zamene dela kamenog postolja skulpture, pošto su neke u veoma lošem stanju.

“Oštećene i neupotrebljive komade isklesati od kamena koji mora biti najsličnije boje, vrste, kvaliteta i veličine kao postojeći. Oštećene i neupotrebljive kamene blokove zameniti drugim koji po petrološkim karakteristikama, dimenzijama, načinu obrade, sastavu i boji moraju biti sasvim prilagođeni originalnim koji se menjaju”, stoji u zvaničnoj dokumentaciji.

Inače, kompletna visina spomenika iznosi 17,25 metara.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...