Ova industrija u Srbiji više izveze nego što uveze, stalno raste, a lane je zaradila 253 miliona dolara

86

Drvna industrija Srbije je jedna od retkih grana koja više izveze nego što uveze, pišu Novosti.

Spoljnotrgovinski deficit lane je dostigao 253 miliona dolara i bio je za 56 miliona veći nego prethodne godine. Gledano prema vrednosti, najviše izvozimo proizvode od drveta – lane smo ih izvezli u vrednosti 340 miliona dolara, ali smo postali i lider u proizvodnji i prodaji pločastog nameštaja.

Drvna industrija sa 1,4 odsto učestvuje u svemu što se stvori u Srbiji, a blizu šest odsto u onome što se iz Srbije izveze. Procenjuje se da je to grana koja će još napredovati.

„Ovo je grana koja ima izuzetan rast i potencijal za napredak“, istakao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Ova industrija ima izuzetnu sirovinsku bazu u Srbiji, a resursi su obnovljivi. Ima veliki preduzetnički potencijal. U njoj posluje 2.200 privrednih društava, a čak 1.800 su mikropreduzeća i preduzetnici. Zapošljava 42.000 ljudi. Utiče i na ravnomerni regionalni razvoj, jer je prisutna u većini regiona Srbije. Jedan kilogram drveta ugrađen u nameštaj stvara sedam puta veću dodatu vrednost.

Drvna industrija naročito napreduje u poslednjih pet godina. Od grane koja je beležila spoljnotrgovinski deficit do suficita u međunarodnoj trgovini. Najveći izvoznik nameštaja iz Srbije tokom 2018. godine bila je kompanija „Forma ideale“.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...