Protest učenika doveo do ostavke direktora Gimnazije u Lebanu

470

Direktor Gimnazije u Lebanu danas je podneo ostavku na tu poziciju, a učenici, koji od ponedeljka štrajkuju, vratili su se u školske klupe, javlja Jugpress.

Portal podseća da je to epilog priče oko zabrane učestvovanja gimnazijske dramske grupe na smotri u Kragujevcu u kojoj je direktor Gimnazije podržao i Školski odbor.

Direktor Gimnazije u Lebanu, gospodin Dragan Đorić, dao je NEOPOZIVU ostavku, dokumentovaćemo ako budemo mogli. Za sad,…

Gepostet von Vuk Cvetković am Mittwoch, 24. April 2019

On je, naime, zabranio učenicima škole da nastupaju na Pozorišnim susretima učenika gimnazije Srbije u Kragujevcu sa predstavom za koju je procenio da je previše lascivna i prepuna prostih reči, neprimerenih ovom uzrastu i školi koju predstavljaju.

Đorić kaže za Telegraf da je dao neopozivu ostavku kako bi proces nastave mogao da nastavi da se odvija u skladu sa planom i programom.

„Ukoliko bi se nastavio bojkot nastave, učenici četvrte godine bi bili ugroženi i možda ne bi mogli da konkurišu za fakultete koje bi da upišu. U interesu učenika dao sam ostavku“, kaže on i ističe da zakonski razlozi za ostavku ne postoje.

„Ispoštovao sam sve zakonske regulative. Predstava nije bila zvanično prijavljena, jer je profesor prijavio privatno, a ne preko škole. Školski odbor je zauzeo stav da predstava ne bi trebalo da bude prikazivana, jer u njoj ima mnogo vulgarnosti. Ipak, birajući između naziva direktora i učenika, uvek ću izabrati učenike“, kaže on.

On će nastaviti da radi kao profesor francuskog jezika.

Direktor je predstavu zabranio nakon skandala sa erotskom pesmom sa kojom je učenik gimnazije u Vlasotincu pobedio na okružnom takmičenju u recitovanju, održanom u Lebanu. Profesor Blagojević, inače, bio je mentor učeniku koji je pobedio pesmom sa elementima pornografije na takmičenju recitatora.

Oglasio se profesor gimnazijalca koji je šokirao pesmom izrecitovanom na takmičenju

Predstava traje 1 sat i 10 minuta, u prvih 10 minuta interpretira se deo teksta iz knjige Jasminke Petrović ‘Seks za početnike’, koja je pisana za mlade, nagrađena od Politikinog zabavnika i prevedena na nekoliko svetskih jezika, a drugi deo predstave je ‘Mrtvo more’ Radoja Domanovića.

Zbog nemogućnosti da se takmiče na takmičenju na kom su više puta osvajali visoka mesta učenici su počeli protest ispred škole, a ubrzo su im se pridružili i pojedini njihovi drugovi, a mladi su pozvali i svoje roditelje da ih podrže u protestu.

Odlučili su bili da u školu ne idu dok direktor ne bude smenjen, jer je, kako smatraju, direktor ovom zabranom urušio ugled škole.

Učenici bojkotuju nastavu, direktor pokušava da nađe „zajednički jezik“ sa đacima (FOTO)

Izvor Jugpress
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...