Skijališta Srbije se oglasila povodom rešenja Upravnog suda u vezi sa izgradnjom gondole

76

Javno preduzeće Skijališta Srbije saopštilo je danas da se rešenje Upravnog suda kojim su obustavljeni radovi na Kalemegdanu ne odnosi na izgradnju gondole, već na gradjevinsku dozvolu za pripremne radove u svrhu zaštite arheoloških istraživanja na lokaciji polazne stanice Kalemegdan i obezbedjenja i očuvanja stabilnosti terena i same kalemegdanske padine u okviru tih istraživanja.

Skijališta Srbije su navela da je Upravni sud trenutno onemogućio navedena arheološka istraživanja i dodala da je to „nesvakidašnja odluka“.

To javno preduzeće je napomenulo da su kamene ograde na kalemegdanskoj padini, na lokaciji buduće polazne stanice gondole, izgradjene nakon Drugog svetskog rada i da nisu deo Kalemegdanske tvrdjave, kao i da će se njihovo uklanjanje i naknadno uklapanje raditi u skladu sa uslovima nadležnih institucija.

Vesić objasnio na šta se u stvari odnosi privremena mera suda i šta je time zaustavljeno

„Donetim rešenjem Upravnog suda o odlaganju izvršenja rešenja za pripremne radove onemogućena su arheološka istraživanja u neophodnom obimu za buduću stanicu gondole. Izdavanje gradjevinska dozvola za izgradnju gondole je u proceduri nadležnog ministarstva, pa je samim tim nemoguće otpočeti sa radovma pre pribavljanja te dozvole“, navodi se u saopštenju.

To znači, kako je objašnjeno, da je nemoguće zaustavljanje izgradnje gondole kada radovi na izgradnji nisu ni počeli.

Skijališta su navela da jr, da bi gondola bila izgradjena, neophodno sprovesti arheološka ispitivanja što je u skladu sa rešenjima i uslovima nadležnih institucija.

„Grad Beograd, Republika Srbija i Skijališta Srbije poštovaće tu privremenu meru i očekuju da će sud što pre da reši taj spor čiji je cilj da se spreče arheološka istraživanja“, navodi se u saopštenju i dodaje da će sama izgradnja gondole početi po sticanju svih uslova i u skladu sa zakonom.

Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) saopštio je juče da je Upravni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se na zahtev RERI nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti gradjevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...