Uskršnja poslanica patrijarha Irineja

101

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej istakao je u Uskršnjoj poslanici da su Kosovo i Metohija za srpski narod duhovna kolevka, poželevši da se tu vrate mir i sloboda, ali i upozorio da je ceo svet suočen sa mnoštvom nevolja, terorizmom i ratovima.

„Sa posebnim usrdjem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetog Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim“, poručio je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, tu su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine.

„Nažalost, i pored nebozemne pashalne radosti, i dalje smo suočeni sa mnoštvom iskušenja i nevolja, sa terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih žitova širom zemljinog šara“, upozorio je patijarh Irinej, govoreći o prilikama u svetu.

Poglavar SPC je rekao da „plač i agonija žrtava, koji do nas dopiru najvećom brzinom putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca“.

Prema njegovim rečima, „raznovrsna i bezbrojna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše“.

„Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje. Ljude vrlinskog života klevetaju i progone“, istakao je patrijarh Irinej.

Okupljanje vladika SPC u Žiči 9. maja

On je napomenuo da se to „odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama“.

„Svedoci smo da se danas u celom svetu osnove hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tudji nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti“, ocenio je srpski patrijarh.

Prema njegovim rečima, „u tako izopačenom svetu, mi, pravoslavni hrišćani, pozvani smo da svojim primerom svedočimo, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom“.

On je objasnio da „Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjem lične pobožnosti“.

„Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstu“, poručio je patrijarh Irinej, u poslanici povodom slavljena „Praznika nad praznicima“.

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar slave Uskrs 28. aprila.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...