Mladi programer iz Beograda poslao je CV firmama u Nemačkoj i Srbiji, epilog je poražavajuć

5.722

Dušan Petrović, mladi programer, odlučio je da pošalje CV i motivaciono pismo IT kompanijama u Nemačkoj u kojima je bio zainteresovan da radi, a isto to uradio je i u Srbiji, piše Blic.

Želeo je da uporedi poslovnu kulturu u ove dve zemlje i stigao je do poražavajuće istine.

„U tačno 20 firmi sam poslao CV i motivaciono pismo, svako prilagođeno određenoj kompaniji, od kojih 14 kompanija nije imalo aktuelne oglase za posao, dok je šest kompanija imalo istaknute oglase. Ideja je bila da posaljem dokumenta i probam da vidim koliko kompanija će me kontaktirati i na koji način“, kaže Dušan Petrović za „Blic“.

Kako kaže, najviše ga je iznenadila činjenica da je uglavnom posle dva sata ili jednog dana od slanja CV-ija, odmah dobijao odgovor stranih kompanija. Kako je podelio na jednoj društvenoj mreži, odgovori su ga iznenadili jer su potencijalni poslodavci zaista želeli da popričaju sa njim, saznaju više o njemu, kao i interesovanju za njihovu firmu.

„Na prvu loptu sam bio iznenađen, ali su mi u razgovoru svi rekli da cene proaktivne mlade ljude, koji ne čekaju da im se ukaže prilika. Tačno 17 kompanija me je pozvalo, dok sam od tri kompanije dobio odgovor da traže isključivo kandidate iz EU, ali me je jedna kompanija pozvala na interni događaj kako bismo se upoznali“, kaže Dušan Petrović.

Posao je pokušao da nađe i u Srbiji, aplicirajući u IT firmama koje se nalaze u Beogradu. Međutim, osim automatskih poruka da je mejl dostavljen, ništa više od njih nije stiglo.

„U Srbiji mi niko nije odgovorio, osim što sam dobijao automatski odgovor na mejl. Moja cela ideja je bila da uporedim poslovnost u Srbiji i Nemačkoj. Možda je to poslovna kultura u Srbiji, ako je tako, onda je moja greška što sam slao mejl. Napomenuo bih da sam mejlove slao kompanijama koje nisu imale objavljene oglase za posao“, kaže Dušan Petrović za „Blic“ i dodaje da je veoma bitna razlika u poslovanju činjenica da Nemci ništa ne stavljaju „ispod tepiha“, već direktno razgovaraju.

Ovaj mladi programer je trenutno u Srbiji, ali se sprema na rad u Nemačkoj jer je primljen na „Mannheim Business School“. U međuvremenu, njegov post je pregledalo skoro 100.000 ljudi, a dobio je i ponudu za posao u Srbiji od dve nemačke i jedne američke kompanije koje su izrazile želju da ga upoznaju i odmah mu ponudile radno mesto.

Dušan je praksu završio u Hamburgu, a kompanija u kojoj je stažirao imala je svoj restoran, plaćena mu je bila teretana, kurs nemačkog jezika…

„Dešavalo se da na ručku pored mene sedi prvi čovek kompanije sa kojim sam pričao o Srbiji, o Novaku Đokoviću i sportu generalno. U Nemačkoj nema razlike između šefova i zaposlenih, i svi se tretiraju podjednako“, zaključuje Petrović za „Blic“.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...