Šta kažu stručnjaci: Koliko jaja smete da pojedete?

93

Ljute se domaćice na svoje ćerke i snaje jer uskršnja jaja farbaju raznim bojama pa čak i sumnjivog kvaliteta, a ne u lukovini kako baš one rade. Pojedine boje nisu baš najbolje. Takođe, povedite računa na Uskrs, jer ne smete da preterate i ne pojedete previše jaja.

Šta je savet stručnjaka, koje boje zaista mogu da budu opasne, za „Jutro“ je govorila prof. dr Jagoda Jorgu, specijalista za ishranu.

„Kad ih kuvamo neki zaštitni sloj uništimo i jaje ima sitne pore kroz koje prolazi sve apsolutno i treba se ponašati kao da ljuska ne postoji“, rekla je Jorga.

Što se tiče prirodnih namirnica koje daju boju, kao na primer luk, cvekla, tu nema nikakvih opasnosti, poručuje doktorka.

„Što se tiče boja koje su prošle kontrolu za hranu, ne bi trebalo da bude nikakvih opasnosti“, objasnila je ona.

„Priča da mogu da se jedu do sedam dana, moraju da stoje u frižideru. Ako stoje na sobnoj temperaturi ne mogu da stoje sedam dana na vazduhu“.

A kada je reč o tome koliko jaja za Uskrs možemo da pojedemo, dr Jorga kaže da je to odavno „rešeno“.

„Nema velike dileme, to je davno rešeno, jedno do dva jajeta dnevno. Ako jedete samo belanca može i pet šest, ali samo do dva žumanca“, dodala je.

Izvor b92.net
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...