Zapošljavanje u Agenciji za borbu protiv korupcije – odobreno 49 novih radnih mesta

53

Nadležni odbor Skupštine Srbije odobrio je Agenciji za borbu protiv korupcije 49 novih radnih mesta, objavila je N1.

Pitanje je kada će ti radnici moći da počnu sa radom i da li to pokazuje istinsku rešenost države da se obračuna sa korupcijom.

Nevladin sektor kaže da je zakonom, koji je trenutno u pripremi, potrebno jasno odrediti zaduženja i obaveze Agencije.

Borba protiv korupcije u Srbiji stagnira i to poslednjih deset godina, tako pokazuje Indeks percepcije korupcije. Redovno stižu i zamerke od Evropske unije da nema slučajeva korupcije na visokom nivou koji su kažnjeni.

Hoće li 49 novih radnih mesta, koja u Agencija za borbu protiv korupcije najavljuju, pomoći da budu efikasniji?

„Jačanje ljudskih kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije je i obaveza Srbije, koja proizilazi iz ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija, a prihvaćena je i usvajanjem Akcionog plana za poglavlje 23“, kaže direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.

Dobro je odobriti zapošljavanja, međutim, bilo bi još bolje najaviti šta će novi kadrovi raditi i koje rezultate treba da postignu, kažu u Transparentnost Srbija.

„Propisana su ovlašćenja, ali nisu dovoljno jasno propisane i dužnosti, šta je to što Agencija i mora, a ne samo može da uradi. Prilika dobra za raspravu o rezultatima svakog organa je Skupština, pred odborima, ali tu nailazimo na problem da poslanici već godinama ne razmatraju izveštaje državnih organa koje im dostavljaju“, poručuje Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Zbog takvog odnosa Skupštine, javnost ne zna da li su poslanici uopšte zadovoljni radom više od 80 aktuelno zaposlenih. Kako N1 saznaje, dok novi borci protiv korupcije stupe u akciju, proći će bar još nekoliko meseci. Potrebno je da ministarstvo finansija odobri plate za buduće radnike, a potom da se otvore konkursi, te da oni koji ispune uslove za rad u Agenciji prođu neophodne obuke.

U međuvremenu, Agencija za borbu protiv korupcije je u potrazi i za novim prostorom, pošto će im sa povećanjem radnika, kako kažu, biti potrebno i više mesta.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...