Poseta arheološkom nalazištu dok parkirate auto? Da, moguće je i to uskoro u ovom gradu

130

BEOGRAD – Prilikom radova na rekonstrukciji Trga republike pronađeni su ostaci Virtemberške kapije, kao i nekoliko rimskih grobnica, ali je to samo mali deo onoga što se očekuje da bude otkopano na Studentskom trgu kada počne gradnja podzemne garaže.

Naime, stručnjaci su jedinstveni da na ovoj lokaciji leži neprocenjivo arheološko nalazište, te da je baš tu nekada bilo sedište rimskog foruma, ali i rimske terme. Ipak, kako kažu, postoji mogućnost da obe strane budu zadovoljne, da garaža bude izgrađena, a vredni arheološki ostaci sačuvani.

„Već smo sa investitorima koji će graditi garažu imali nekoliko razgovora. Sigurno je da će gradnja te garaže biti pod lupom javnosti, ali se za sada sve lepo rešava“, rekao je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU gostujući na TV Prva.

Kako kaže, poznat je i kompletan plan.

„Ideja je da garaža nema četiri sprata kako je planirano, nego pet, a na jednom od njih bili bi prezentovani ostaci antičkog Singidunuma“, rekao je Korać.

Ovo arheološko nalazište je, verovatno, i glavni razlog što radovi kasne. Podsetimo, na tenderu za gradnju četiri garaže u samom centru prestonice pobedila je kineska firma „Šandong“ koja će investirati prema nekim procenama oko 40 miliona evra, ali će zato dobiti na rukovođenje četiri objekta na period od četiri godine.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...