Rekordne zaplene narkotika na Balkanu, rat između klanova policiji olakšava posao

68

Rat narko-klanova u Srbiji i Crnoj Gori stvorio je haos na kokainskom tržištu Balkana, ali i Evrope generalno. Da je tako, pokazuje i pojačana aktivnost policije i carine, koja je zaplenila skoro 1,5 tona kokaina u poslednjih mesec dana.

Krv koju nemilice prosipaju zaraćene strane – a samo od početka 2019. godine najmanje tri žrtve stradale su u kokainskom ratu – čini narko-tržište na Balkanu nestabilnim. To je, nema sumnje, uzrokovalo i rekordne zaplene kokaina u Evropi i na Balkanu, vezane direktno za rutu krijumčarenja narkotika vezanu za jugoistok Starog kontinenta.

Prva i najveća zaplena u ovom lancu dogodila se pre tačno mesec dana, u noći između 25. i 26. marta, i to u Rumuniji, kada je policija upecala 1.040 kilograma kokaina koji je ispao sa broda u Crnom moru.

Šverc koji je krenuo po zlu rezultirao je brojnim hapšenjima u Rumuniji, a i srpska policija odigrala je bitnu ulogu kada je pomogla u hapšenju dvojice krijumčara – srpskih državljana uhapšen u blizini graničnog prelaza Đerdap i u okrugu Prahova. Obojica vozača kamiona zaposlenih u srpskom transportnom preduzeću veruje se da su imali ulogu neposrednih izvršioca šverca.

Akcija rumunske policije koja je usledila otkrila je niz karika u lancu, pa su hapšenja nastavljena širom Rumunije. Istovremeno, rumunski tužilac izdao je gotovo komičan apel građanima, u kojima ih je pozvao da prijave pakete koji isplivaju iz Crnog mora, jer se pretpostavlja da je u njima ostatak kokainske pošiljke. To se i dogodilo dvadesetak dana kasnije, kada je bugarska policija najpre pronašla oko 190, a zatim i doatnih 16 kilograma kokaina.

Zaplene su se sa Crnog preselile u Sredozemno more, konkretno – na Maltu. Tamo je carina pronašla 144 kilograma kokaina spakovanih i spremnih za isporuku putem brodova u Bar i Drač, najveće crnogorske i albanske luke.

Od 144 kilograma kokaina, 86 je nađeno na brodu čije je odredište bila barska luka (u kojoj je samo u poslednjih pet godina pronađeno 200 kilograma ovog narkotika), dok je ostatak (58 kilograma) bilo namenjeno Albaniji.

Konačno, prošlog petka u Kotoru pronađeno je između 50 i 60 kilograma kokaina i to na brodu „Jadran“ – plovilu crnogorske vojske koje služi i kao školski brod kotorskog Fakulteta za pomorstvo.

Destinacija kokaina – i oružja koje je takođe trebalo da bude prošvercovano – bila je Turska. Slučajno ili ne, u ovoj zemlji se dugo krio jedan od vođa škaljarskog klana, Kotoranin Jovan Vukotić.

Heroin takođe na meti policije

Osim kokaina, i heroin, drugi narkotik iz serije najtežih, takođe je na meti policija na Balkanu poslednjih mesec dana. Srpska policija je, na primer, u Beogradu zaplenila pošiljku od dva kilograma heroina i tom prilikom uhapsila nekoliko krijumčara.

Među njima je bio i Vesko Raičević Meda, jedan od vođa klana „Amerika“, verovatno najstarijeg i najbogatijeg narko-klana na Balkanu. Takođe, nekoliko dana kasnije policija je u tajnoj pregradi jednog vozila koje je stiglo iz Istanbula pronašla osam kilograma heroina. Dvojica Beograđana su uhapšena.

Izvor Blic
Loading...