Prema novom Zakonu o turizmu, nema više skrivenih troškova putovanja

104

Turističke agencije više neće moći da nude ili da reklamiraju aranžmane po jednoj, a da ih naplaćuju po drugoj ceni i biće u obavezi da ističu jedinstvenu cenu aranžmana, sa svim pratećim troškovima!

Takođe i depozit za otvaranje turističkih agencija, mogućnost da se turistički inspektor pojavi anonimno kao kupac aranžmana i oduzimanje licenci za rad turističkoj agenciji kojoj se dva puta u jednoj godini zabrani rad, novine su Zakona o turizmu.

Ovim zakonom tako se stvara osnov da se ubuduće turističke agencije organizatori putovanja razvrstaju u kategorije, u odnosu na broj putnika i vrednost aranžmana, objasnio je ranije državni sekretar u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma Miroslav Knežević. On je dodao da će sve biti uređeno pravilnikom.

Knežević kaže da je novim zakonom dodatno uvedena mogućnost za oduzimanje licence kod organizatora putovanja ako u jednoj godini dođe dva puta do zabrane rada. Takođe, turistički inspektori pri kontroli moći će da nastupe i kao anonimni kupci aranžmana.

Upozorenje turistima: Pazite da ne budete prevareni!

„Usklađivanjem nivoa depozita i garancija imaćemo veći stepen zaštite naših putnika, jer u slučaju da dođe do većih šteta nama je cilj da napravimo balans između vrednosti prodatih aranžmana i onoga što može nadomestiti tu vrednost u slučaju da ne dođe do realizacije putovanja“, objasnio je Knežević.

Direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija JUTA Aleksandar Seničić kaže da ubuduće agencije koje, recimo, nude putovanje u Veneciju neće moći naknadno da naplaćuju transfer do Venecije, jer su putnici, na primer, smešteni 50 kilometara dalje, nego će u ponudi morati da istaknu šta sve ona podrazumeva, šta putnik plaća, odnosno da aramanžman bude bez skrivenih troškova.

„Jedinstvena cena tuirističkog aranžmana podrazumeva da sve troškove koje putnik treba da plati da bi započeo putovanje budu uključene u cenu, avionski prevoz, putovanja brodom i slično, a takođe i takse moraju biti uključene u kompletnu cenu“, rekao je Seničić za Tanjug.

Odredbe zakona na snagu stupaju danas, ali primena je odložena za šest meseci, odnosno praktično će početi da važe na kraju letnje sezone.

Evo šta vam je sve potrebno za putovanje sa ljubimcem!

Kako objašnjava direktor JUTA , to je sasvim dovoljno vremena da se agencije prilagode novom zakonu, budući da je prodaja aranžmana uveliko počela i cenovnici određeni. Rok od šest meseci je, kaže, zadovoljavajući da bi se svi prilagodili i da bi se uradili pravilnici.

Govoreći o uvođenju depozita, Aleksandar Seničić kaže da polaganje depozita, kakav je predviđen Zakonom o turizmu za agencije, ne postoji ni u jednoj delatnosti u Srbiji.

„Što se tiče depozita, još uvek ne znamo koja je polazna osnova po tom pitanju kada je reč o visini depozita i kada su u pitanju garancije, odnosno nije jasna svrha njegovog uvođenja“, ističe. „Ne vidim ni da će to u nekoj meri poboljšati sigurnost putnika. Plašimo se visina depozita kao i da mogu na negativan način da utiču na male i srednje organizatore koji možda neće moći da ispune zahteve“, kaže Seničić.

Ističe i da je nerazumno da u bilo kom privatnom poslu novac stoji neaktivan na računu, kao mrtav kapital kojim se ne može raspolagati.

Seničić kaže i da će kroz veliki broj pravilnika biti definisane i neke druge specifičnost imajući u vidu odnos između organizatora i subagenta, odnosno šta je potrebno da se agencije registruju kao organizatori kongresa i sličnih događaja…

Takođe, dobro je što je zakon prepoznao i paušalno oprezivanje privatnog smeštaja kako bi oni koji posluju u sivoj zoni našli svoje mesto i registrovali se, ističe on.

Izvor Mondo
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...