Prištinski mediji objavili navodni nacrt zajedničke izjave u Berlinu

26

Glavna tema prištinskih medija je današnji mini samit lidera zemalja Zapadnog Balkana i Prištine sa različitim procenama ishoda ovog skupa, a prištinski Telegrafi objavio je, kako tvrdi, nacrt zajedničke izjave kojom su se Beograd i Priština obavezali da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma.

Nacrtom pomenute izjave, čiji faksimil je objavljen na ovom portalu, dogovoreno je navodno da se Beograd i Priština ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje Evropske unije a s ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma.

Sastanak u Berlinu jeste neformalan, ali se od njega, ipak, nešto očekuje

Prema ovom nacrtu, učesnici samita su, imajući u vidu zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili uspešan sporazum između Grčke i Severne Makedonije o imenu, kao, kako se navodi, primer za rešavanje sukoba.

Posebno je, dodaje se, naglašen značaj postizanja sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi obezbedio evropsku perspektivu Srbiji i Kosovu i stabilnosti u regionu.

Učesnici su se, piše u nacrtu, složili da svaki sporazum treba da bude inkluzivan, politički održiv i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

Protest Samoopredeljenja u Berlinu protiv „nagodbe Tačija i Vučića o teritoriji“

„Srbija i Kosovo su dogovorili da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje EU, s ciljem postizanja sveobuhvatnog konačnog sporazuma“, navodi se takođe u objavljenom nacrtu izjave.

Naglašan je, dodaje se, značaj procesa uključivanja i transparentnosti u pregovorima, koji bi trebao da bude praćen naporima za izgradnju poverenja.

Učesnici su se, stoji takođe, složili da pojačaju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Predsednik Srbije pred sastanak u Berlinu: “Čudni momenti”

Dodaje se da su svi učesnici berlinskog samita potvrdili svoju posvećenost saradnji u strukturi takozvanog Berlinskog procesa.

„Veze, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja u pitanjima bezbednosti, razmena mladih i druga pitanja su stubovi tog procesa. Potvrđena je podrška Kancelariji za regionalnu saradnju za mladih (RICO)“, stoji u pomenutom nacrtu u kojem se dodaje da će naredni samit tzv. „zapadnobalkanske šestorke“ u Poznanju, u Poljskoj.

Navodi se i da su se učesnici složili da povećaju saradnju u sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma i nezakonite trgovine „malim i lakim oružjem“, kao i ilegalne migracije.

Naglasili su, stoji u nacrtu, nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava i dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te osnaživanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija.

Priština niže zahteve pred skup u Berlinu, ovo su neki od njih

Složili su, dodaje se, da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i osnaživanje društvenih veština protiv izazova vremena, kako unutrašnjih tako i spoljnih.

Takođe, učesnici su potvrdili svoju predanost stabilnosti u regionu, piše u nacrtu koji su obezbedili portal Telegrafi i TV Dukađini.

Berlinski samit tzv. „zapadnobalkanske šestorke“ sazvali su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a prisustovaće mu i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Prištinska Koha podseća da predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj u Belin odlaze ša različitim stavovima – dok Tači zastupa opciju koja podrazumeva promenu granica Kosova i Srbije, Haradinaj se tome odlučno protivi.

Jedinica zajednički stav Tačija i Haradinaja na ovom skupu biće njihova, kako se navodi, molba EU da ubrza donošenje odluke o viznoj liberalizaciji.

Za analitičara Beljulja Bekaja, važnije od stava kosovskih političkih lidera biće spremnost učesnika da postignu kompromis za nastavak procesa dijaloga.

Bekaj veruje da će Haradinaj pristati na ukidanje sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH, dok će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači „ukloniti pitanje podele“ Kosova.

„Javne izjave koje se očekuju i obećanja domaćina o viznoj lieralizaciji viznog režima su samo transparentni “paravan““, rekao je Bekaj za Kohu.

Međutim, na ovom samitu, prema mišljenju analitičara, treba konačno rešiti zastoj u dijalogu, kao i razjasniti pozicije oko ideje korekcije granice između Kosova i Srbije, piše prištinski Zeri .

Dvojica kosovskih institucionalnih lidera, Hashim Thaci i Ramush Haradinaj, konstatuje Zeri, pre odlazak u Berlin nisu dali ni nagoveštaj da su približili svoje stavove o pitanjima vezanim za dijalog.

Umesto toga, podseća se da je Tači uoči odlaska u Berlin ponovo pomenuo pitanje korekcije granice sa Srbijom, rekavši da se nada da će ova ideja naći podršku i na današnjem sastanku.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...