Roditelji, Svetska zdravstvena organizacija ima nove smernice kako da unapredite zdravlje vaše dece

74

Nedovoljno kretanje povećava rizik od prekomerne težine i bolesti koje se javljaju kao posledica: dijabetes, rak i kardiovaskularne tegobe. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 1,4 milijarde ljudi u svetu nedovoljno se kreće. Kako sprečiti neželjene posledice?

Stručnjaci SZO smatraju da mere prevencije treba primenjivati od malih nogu. Zbog toga su izdali smernice za kretanje beba i male dece.

Kada je reč o deci mlađoj od godinu dana, stručnjaci su posebno kritički nastrojeni prema pasivnom sedenju pred ekranom (ovde se misli na mališane koji provode dosta vremena pred televizorom, zure u telefon ili tablet). U tom uzrastu uopšte ne bi trebalo da gledaju u ekran.

U kolicima, u dečjoj stoličici ili u nosiljci ne treba da sede, odnosno leže, duže od sat vremena bez prekida.

Rezultati istraživanja upozoravaju zašto ne bismo smeli da preskačemo doručak

Gledanje televizije (smartfona, tableta) dozvoljeno je tek kada deca napune dve godine, ali manje od jedan sat dnevno. U grupi dece od godinu do dve godine potrebno je najmanje tri sata fizičke aktivnosti dnevno (kretanje je i kada beba leži na stomaku i pokušava da puzi).

Za decu od tri do četiri godine pasivno vreme pred ekranom treba da traje najviše jedan sat, skučeno sedenje u kolicima najduže jedan sat. Potrebno je najmanje tri sata fizičke aktivnosti dnevno, od toga jedan sat umerenog do snažnog intenziteta.

Preporuke su zasnovane na naučnim istraživanjima.

– Vreme koje deca provedu u sedećem položaju treba da bude kvalitetno – objašnjava Juana Vilusmen, koja je učestvovala u sastavljanju smernica.

– Ako detetu za to vreme čitate knjigu, podstičete njegovo poznavanje jezika.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...