Samit u Berlinu: Objavljen nacrt deklaracije koja još nije usvojena

1.307

Šefovi država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije, kao i visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sastali su se u Berlinu.

Objavljen je i nacrt zajedničke deklaracije koja još nije usvojena, javlja Radio Slobodna Evropa.

Pauza u Berlinu, Vučić objavio slike na Instagramu (FOTO)

„Podsećajući na zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili su uspešan dogovor između Grčke i Severne Makedonije oko spora o imenu kao izvanredan primer uspešnog rešavanja konflikata“, navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije.

Podcrtali su važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu Srbije i Kosova.

Saglasni su da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora doprineti regionalnoj stabilnosti.

„Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo uključe, konstruktivno, u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredništvo EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma“, dodaje se.

Učesnici su podvukli važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebalo da prate napori u jačanju poverenja.

Pristali su i da intenziviraju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Svi učesnici su potvrdili njihovo opredeljenje da sarađuju u okvirima Berlinskog procesa.

Povezanost, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja na bezbednosnim problemima, mobilnost mladih i pomirenje, osnovni su stubovi procesa, navodi se u deklaraciji.

Ponovili su svoju podršku Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih i raduju se idućem samitu u Poljskoj.

Učesnici su se složili i da će unaprediti saradnju kako bi sprečili radikalizacju i kako bi se borili protiv terorizma i nedozvoljene trgovine oružjem, kao i neregularnih migracija.

Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanjeu uloge civilnog društva i nezavisnih medija.

Složili su se da su održive reforme ključ za evropsku perspektivu regiona i jačanju otpornosti društava protiv izazova današnjeg vremena, unutra i spolja.

Ponovo su potvrdili svoju posvećenosti stabilnosti regiona, zaključuje se u nacrtu.

Rasprava Vučića sa albanskim novinarima u Berlinu (VIDEO)

Izvor Radio Slobodna Evropa
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...