Završen sastanak u Berlinu, Vučić izneo prve detalje

904

“Imali smo samo jedan uslov za nastavak dijaloga, da se takse povuku, a Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Berlinu, nakon sastanka posvećenog Zapadnom Balkanu, kom prisustvuju zvaničnici iz šest zemalja regiona na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, prenosi Blic.

“Imali smo seriju teških sastanaka. Možemo da izrazimo zahvalnost Merkelovoj i Makronu, oni su se racionalno ponašali i pokušavali su da pronađu rešenje za situaciju na Zapadnom Balkanu. Srbija nije imala nijedan uslov osim da se takse povuku, neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da ostanu takse, ali šta da radimo. Sastanci su bili važni da vidimo ko kakve poglede imaju prema situaciji”, rekao je Vučić.

Vučić: Iznenadila nas je oštrina Albanaca sa Kosova

On navodi i da je iznenađen žestinom napada Albanaca, posebno prema Republici Srpskoj.

“Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo, nema nikakve autonomije za Srbe, nema ovlašćenja za ZSO, trudili smo se da ponašamo odgovorno. Zaev je pokušao da nađe opravdanje za protivpravne takse”, rekao je predsednik Srbije.

Večerašnjem sastanku pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i predsednik Kosova Hašim Tači i premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj.

Skupu prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenović i Marijan Šarec.

Vučić se ranije danas susreo sa Federikom Mogerini, kada je rekao da nastavka dijaloga nema dok takse ne budu ukinute.

Samit u Berlinu: Objavljen nacrt deklaracije koja još nije usvojena

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...