Traju napadi na Huawei, ali Vodafone demantuje navode: Ma kakvi propusti, to je uobičajeni protokol

Britanska kompanija demantuje medijske napise o bezbednosnim propustima

114

Ne zaustavljaju se napori SAD da zaustavi „nalet“ kompanije Huawei. Vesti stižu iz dana u dan, nekad ih je teško ispratiti, pogotovo kada su kontradiktorne, kao, na primer, danas. Prvo je Bloomberg objavio izveštaj da je britanski konglomerat Vodafone pronašao „zadnje ulaze“ u oprremi kineske firme, da bi se posle toga oglasio i operater i demantovao takve navode.

Vodafone je objavio da su ta „zadnja vrata“, u stvari, uobičajeni protokoli u industriji.

Taj ‚backdoor‘ o kome piše Bloomberg odnosi se na Telnet, što je protokol koji je uobičajen kod mnogih prodavaca u industriji i služi da za obavljanje dijagnostičkih funkcija. Nemoguće je pristupiti mu putem interneta. Nisu tačni navodi da bi ovo Huaweiju moglo da pruži neautorizovani pristup fiksnoj telefoniji u Italiji. Povrh svega toga, nemamo nikakve dokaze o neautorizovanom pristupu. Sve što je ovo bilo je neuklanjanje dijagnostičke funkcije nakon razvoja“, navodi se u saopštenju Vodafonea, koje prenosi BBC.

U ranijem izveštaju Bloomberga navodi se da je Vodafone pronašao bezbednosne propuste u opremi isporučenoj 2011. i 2012. godine, koji su tada rešeni, ali koji su mogli Huaweiju da „pruže neautorizovani pristup fiksnoj mreži ovog operatera u Italiji“.

SAD već duže od godinu dana vodi rat protiv Huaweija, navodeći da njegova oprema nosi rizik po nacionalnu bezbednost. SAD su zabranile upotrebu opreme ove kompanije u gradnji 5G mreže u zemlji, a taj primer su sledile Australija i Novi Zeland, dok je Kanada najavila da će preispititati svoj odnos sa kineskim gigantom.

Britanija je prošle nedelje objavila da će dozvoliti da Huawei posluje u toj zemlji, ali uz ograničenja.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...