Reakcija Lončara na Đilasovu izjavu: Da nije tužno, bilo bi smešno

2.620

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Dragan Ðilas svojim komentarom o platama zdravstvenih radnika u Srbiji izneo nove laži računajući da će time ostvariti jeftine političke poene, ali da ne može da skloni glavu od činjenica.

Kako ističe Lončar, medicinskim sestrama plate su od 2009. godine do danas povećane 40 odsto, osnovna plata lekara iznosila je 50.117 dinara, a ove godine 69.884 dinara, a lekara specijaliste sa 62.941 dinara povećana na 87.766 dinara (bez minulog staža i ostalih dodataka).

„Da nije tužno, bilo bi smešno, ali građanima Srbije više ništa ne može da bude smešno kad Dragan Ðilas iznosi svoje komentare, jer znaju da se iza svake njegove ‘brige’ za građane krije još neki unosan posao za neku od njegovih firmi“, naveo je Lončar u izjavi za javnost.

Đilas: Smanjuju plate lekarima, nastavnicima i medicinskim sestrama

On kaže da se jedini gradonačelnik Beograda u njegovoj viševekovnoj istoriji koji je prestonicu Srbije ostavio u bankrotu usudio da komentariše materijalni položaj zdravstvenih radnika u Srbiji računajući da će novim lažima i obmanama ostvariti jeftine političke poene.

„Srećom, građane Srbije dobro služi pamćenje i sećaju se kako je zdravstveni sistem u ovoj državi funkcionisao u vreme dok je partija kojoj je tada pripadao Dragan Ðilas vladala. Dobro se sećaju da su tada gorele bolnice, da su direktori hapšeni zbog malverzacija prilikom javnih nabavki, da su građani sami kupovali sanitetski materijal i lekove, a da je za zapošljavanje postojala novčana kvota u zavisnosti koliko je osoba bliska i angažovana u vladajućoj partiji“, ukazao je Lončar.

On je dodao da dok se njihov ministar zdravlja lečio u Nemačkoj, mladim lekarima u Srbiji nije bilo omogućeno da upisuju specijalizacije.

Rezultat svega je bio, kako kaže, da smo nasledili zdravstveni sistem u gorem stanju nego što su bile finansije Beograda, ako je to ikako moguće. „Iz tog ponora, srpsko zdravstvo je počelo da se diže i oporavlja“, naveo je Lončar.

On je ocenio da očigledno Ðilas nema pojma o zdravstvu, ali se dobro razume u biznis, posebno onaj koji obezbeđuje da novac građana Srbije završi u njegovim firmama.

„Ono od čega ne može da skloni glavu jesu proste činjenice, koje kažu da su samo plate medicinskih sestara od 2009. godine do danas povećane 40 odsto“, istakao je Lončar.

Medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom zaposleni u KCS su te 2009. godine ostvarivali pravo na neto platu, bez minulog rada i dodataka, u iznosu od 29.137 (koeficijent 13.11 puta cena rada 2.222,49 dinara), dok je sestra u intezivnoj nezi dobijala 30.159 dinara, podsetio je Lončar.

„Danas ova kategorija zaposlenih ostvaruje pravo na platu u iznosu od 41.368 dinara (koeficijent 13.11 puta cena rada 3.155,43), a u intezivnoj nezi 42.819 dinara. Dakle, prostom računicom se dolazi do zaključka da je ostvareno uvećanje primanja od više od 40 odsto za obe navedene kategorije medicinskih sestara i tehničara“, istakao je ministar.

On navodi i da je 2009. i 2010. godine osnovna plata lekara (bez minulog staža i ostalih dodataka) iznosila 50.117 dinara, a da ove godine iznosi 69.884 dinara (bez minulog staža i ostalih dodataka).

Takođe, dodaje da je 2009. i 2010. godine osnovna plata lekara sa specijalizacijom (bez minulog staža i ostalih dodataka) iznosila 62.941 dinara, a da 2019. godine iznosi 87.766 dinara (bez minulog staža i ostalih dodataka).

„Biznismen poput Ðilasa bi sigurno lako mogao da izračuna kolike bi im bile plate da one stotine miliona novca građana Srbije nisu završile u njegovim firmama dok je bio na vlasti, već tamo gde je trebalo i za šta su bile namenjene“, ukazao je Lončar.

On je poručio i da je vreme da oligarh Dragan Ðilas pošalje u penziju političara Dragana Ðilasa, jer mu „očigledno politika i briga o građanima nikako ne ide od ruke“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...