Ambasada Francuske objavila Strategiju za Zapadni Balkan

47

Ambasada Francuske u Severnoj Makedoniji objavila je Strategiju za Zapadni Balkan, donetu na zahtev predsednika ove zemlje Emanuela Makrona, sa ciljem da se približi državama regiona, i dopuni i podrži aktivnosti Evropske unije za njihovo približavanje Evropi.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na stranicama Ambasade Francuske u Skoplju, dan nakon što je u Berlinu održan samit lidera država Zapadnog Balkana.

Makron je, kako se navodi, zatražio izradu Strategije na osnovu analize u kojoj stoji da su države regiona Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali i da su „potrebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovore na izazove s kojima se region suočava“.

A l’initiative du président Emmanuel Macron et de la chancelière Angela Merkel, un sommet informel a réuni le lundi 29…

Gepostet von Ambassade de France à Skopje am Dienstag, 30. April 2019

Francuska će, prema toj strategiji, intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

Navodi se i kako će ovog leta Makron posetiti Srbiju, a ministar za evropske i spoljne poslove Žan-Iv Le Drian će do kraja godine doći u Albaniju i na Kosovo.

Napominje se i da predložena Strategija nadopunjuje aktivnosti poduzete u okviru Berlinskog procesa, u kojima Francuska učestvuje od osnivanja i biće delimično implementirana u francusko-nemačkom okviru, navodi „Al Džazira“.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...